Где чувати криптовалуте – у свом новчанику или на платформи за трговину

CC0 / Pixabay / BenjaminNelan / Биткоин
Биткоин - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2021
Пратите нас
Ако тргујете у криптовалутама, пазите где и како их чувате. Платформе за трговање у тим валутама имају своје предности, али могу бити небезбедне. Најсигурније је да виуртуални новац држите у личном дигиталном новчанику. Ипак, и тада будите на опрезу, јер поједини рачунарски вируси могу да преусмере паре из личног ‘новчаника’ хакерима.
Користећи рањивост система међународне децентрализоване финансијске платформе „Поли нетворк“, која повезује различите сегменте блокчејн технологије настојећи да избаци посреднике из трансакција у криптовалутама, хакери су недавно украли више од 600 милиона долара у виртуалним валутама.
Уследило је изненађење. На позив платформе да врате украдене милионе, хакери су почели да то чине, уз образложење да су упадом у систем хтели да открију рањивост платформе, да су то урадили из забаве и да их новац не занима. Они су поручили и да је чување имовине на безбедном рачуну једино решење.

Безбедност криптовалута

Иако „позајмица“ од више од пола милијарде долара добија срећан епилог, успешан упад у систем доводи у питање безбедност криптовалута и висину њихове цене на тржишту. Директор Центра за економска истраживања Никола Корбар за „Спутњик“ предочава да платформе за трансакције у криптовалутама имају своје предности, попут лакоће претварања једне виртуалне валуте у другу, али препоручује да се те валуте чувају у личном дигиталном новчанику.
Главни разлог за то је што лозинку за приступ личном ‘новчанику’ има само његов власник, док шифра за приступ ‘новчанику’ под окриљем платформе може да буде сачувана и негде у систему платформе, који, очигледно, хакери могу да угрозе.
„Ако неко мора да изврши трговање, купи, прода или конвертује у неку другу криптовалуту, требало би да се улогује, депонује, изврши трансакцију и одмах повуче ‘новчиће’ на свој дигитални новчаник. Ништа не може да замени ‘новчаник’ који имате у свом уређају. Тај ниво сигурности не знам да ли ишта може да замени“, истиче Корбар.
CC BY 2.0 / BTC Keychain / Bitcoin & LitecoinНишта не може да замени сигурност личног дигиталног новчаника
Криптовалуте биткоин и лајткоин - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2021
Ништа не може да замени сигурност личног дигиталног новчаника
Ипак, Корбар указује на то да ни дигитални новчаници нису у потпуности безбедни:
„Мени се пре око месец дана десило да ми је у компјутер упао вирус под називом ‘клипборд хајџекер’. Ја сам послао своју адресу пословном сараднику који је требао да ми пошаље ‘новчиће’. Када сам обележио своју адресу и ископирао му је, тај вирус је заменио моју адресом својих креатора, па су моји ‘новчићи’ отишли неком другом, а ја то нисам приметио“.
Зато корисници „новчића“ увек треба да обрате пажњу на адресу на коју шаљу новац. Било да употребљавају неку од платформи или лични дигитални новчаник,треба и да употребљавају лиценциране антивирус програме и да их редовно ажурирају, како би ризик од хакерског упада и крађе новца свели на минимум.

Пад цена могућ, али краткотрајан

На питање да ли ће последња велика крађа криптовалута оборити њихове цене на тржишту Корбар кратко одговара:
„Могуће је да ће оборити, али не верујем да ће то бити ишта дугорочно. Можда на неки краћи рок, недељу, две или три, али то је то“.
Прочитајте још:
„Не занима нас новац“: Хакери вратили део плена после највеће крађе у историји криптовалута
Највећа крађа у историји криптовалута
Биткоин се „винуо у небо“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала