Српски национални савјет Црне Горе од омбудсмана тражи мишљење о одлагању пописа

© Фото : Vlado PavicevicДочек Петра Лијешевића на аеродрому у Подгорици
Дочек Петра Лијешевића на аеродрому у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Српски национални савјет Црне Горе упутио је захтев заштитнику људских права и слобода Синиши Бјековићу да у најкраћем року саопшти своје мишљење о намери владе Црне Горе да се на неодређено време одложи попис становништва, домаћинства и станова предвиђен за одржавање у календарској 2021. години.
Након пописа одржаног од 1. до 15. априла 2011. године била је позната обавеза да се по истеку десетогодишњег периода спроведе нови попис у 2021. што значи да је недвосмислено утврђено време одржавања следећег пописа и да су ти подаци свим државним структурама у Црној Гори били познати, констатује се у отвореном писму које је потписао председник Савјета др Момчило Вуксановић.

„Намером да се пролонгира одржавање Пописа у Црној Гори крше се људска права и слободе свих грађана Црне Горе који желе да се у редовном термину Пописа становништва изјасне о најважнијим идентитетским категоријама као што су национална, језичка и верска припадност“, наводи Савјет.

Додаје се да је важан разлог да се испоштује предвиђени термин пописа „невалидност досадашњих процедура њиховог одржавања у Црној Гори од 1948. па све до 2011. године, у којем времену је вршен очигледан притисак од стране власти не само на српски народ већ и на припаднике других народа и националних заједница у Црној Гори у циљу њихове асимилације у националне Црногорце“.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала