Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Америчка амбасада: Спалите све и бежите

© AFP 2023 / Noorullah ShirzadaБивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015.
Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2021
Пратите нас
Талибани (покрет који је забрањен у Русији) све више се приближавају престоници Кабулу, а неке амбасаде у Авганистану почеле су да спаљују осетљива документа пре евакуације.
Америчка амбасада обавестила је своје особље да им на располагању стоје спалионице у којима могу да униште осетљиве материјале, укључујући оне на папиру и на електронским справама.
То се чини да би се "смањила количина осетљивог материјала" у згради амбасаде, наводи се у упутству у које је Ројтерс имао увид.
Званичници америчког министарства одбране кажу да су забринути да би талибани, који су 2001. године уклоњени с власти након напада на Њујорк и Вашингтон, могли да крену на Кабул у року који се мери данима.
"Кабул тренутно није у непосредном претећем окружењу, али... ако само погледате шта талибани раде, можеш видети да они настоје да изолују Кабул", изјавио је портпарол Пентагона Џон Кирби.
Министар спољних послова Јакуб Кулханек потврдио је да је Чешка данас евакуисала двојицу својих дипломата из амбасаде у Кабулу због погоршања безбедносне ситуације у Авганистану.
"Донео сам одлуку о тренутној евакуацији наших дипломата са међународног аеродрома у Кабулу", саопштио је Кулханек, преноси Ројтерс.
Авганистански председник Ашраф Гани одржао је данас хитне разговоре са локалним лидерима и међународним партнерима док су се талибански побуњеници приближавали престоници, након што су у петак заузели Пул-е-Алам, главни град провинције Логар, удаљен свега 80 километара од Кабула.
Талибани сада контролишу 19 од 34 авганистанске провинције, док влада у Кабулу, коју подржава Запад, под својом контролом има неколико провинција у централном делу и на истоку, као и градове Кабул и Мазар-е-Шариф.
Док побуњеничке снаге талибана напредују широм Авганистана и приближавају се главном граду, дипломате убрзано напуштају Кабул.
У Авганистан је стигао контингент од око 3.000 америчких војника са задатком да се помогне и обезбеди сигуран одлазак дипломатског кора и Авганистанаца, сарадника страних мисија, а бројне државе предузимају све мере да што пре евакуишу своје грађане.
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала