- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Може ли Херкул Поаро открити ко је убио Гогоља I Орбита културе

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2021
Пратите нас
Како је и због чега пре више од 100 година ексцентрични избеглица из Белгије, генијални Херкул Поаро постао синоним не само за криминалистичку прозу, већ и за филм и ТВ серије, поставши један од двојице најпознатијих детектива свих времена – за „Орбиту културе“ објашњава Ђорђе Бајић, писац криминалистичких романа и филмски критичар.
Шта све повезује судбине великих руских писаца који су живели у разним епохама, од Гогоља и Пушкина, преко Достојевског, Толстоја и Чехова, до Булгакова, Платонова и Јерофејева? Да ли само незадовољни и несрећни писци пишу добре књиге и могу ли тоталитарни режими и цензура да ућуткају оне који имају шта да кажу? О томе разговарамо с новинаром, публицистом и писцем Александром Новачићем, аутором књиге „Ко је убио Гогоља“ недавно објављене у издању Логоса.
Да ли је роман фудбалска утакмица у којој је афоризам погодак, и да ли – ако је Земља равна плоча, она има „А“ и „Б“ страну – питамо афористичара Александра Чотрића, аутора недавно објављене осме по реду књиге афоризама – „Мисли у покрету“.
У каквом је окружењу стварао велики немачки сликар и графичар Албрехт Дирер, рођен пре тачно 550 година? Због чега је Дирер икона западноевропске културе? Колико је на стваралаштво овог ренесансног мајстора и иконе западноевропске културе утицала друштвена клима у његовој родној средини, а колико његов додир с италијанским и фламанским мајсторима? Каква је била уметност у Источној Европи, пре свега у Србији и Русији, у време када је Дирер стварао своја велика дела? Одговоре на ова питања даје нам историчар уметности Никола Кусовац.
Каква нас музичка изненађења очекују на овогодишњем Бир фесту – за Орбиту културе открива Маја Цветковић из организације фестивала.
Орбита културе, 13.08.2021.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала