Нови инцидент на белоруској граници: Пољски граничари избацили претученог мигранта

© REUTERS / POLISH BORDER PATROLПољска погранична полиција приводи мигранте који су покушали да пређу границу
Пољска погранична полиција приводи мигранте који су покушали да пређу границу - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2021
Пратите нас
Државни гранични комитет Белорусије саопштио је да су пољски граничари довели претученог мигранта на белоруску границу.
„Пољски граничари усвојили су стил рада својих литванских колега: још један претучени избеглица достављен је на белоруску границу“, наводи се у саопштењу на каналу комитета на Телеграму.
У саопштењу се прецизира да се инцидент догодио на пољско-белоруском делу границе, који обезбеђује гродњенска гранична група.
Пољски граничари довели су на граничну линију странца који је имао повреду чела. Мушкарац је држављанин Ирака, додаје се у извештају.
„С обзиром да није добио помоћ пољских снага безбедности, он се обратио белоруским граничарима. Они су му опрали су рану на самој граничној линији и ставили стерилни завој“.
Према његовим речима, „човек је објаснио да се пријавио за избеглички статус у Пољској и да намерава да покуша поново, упркос насилним радњама које пољска страна предузима против избеглица“.
У последње време Литванија, Летонија и Пољска јављају о расту броја приведених илегалних миграната на граници са Белорусијом. Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да Минск више неће спречавати прилив илегалних миграната у земље ЕУ – због санкција Запада за то нема ни новца ни снаге.
Белоруски граничари су више пута говорили да Литванија присилно протерује илегалне имигранте на суседну територију, док су многи од њих, углавном држављани Ирака, повређени. Портпарол Државног граничног комитета Белорусије Антон Бичковски изјавио је да је током ноћи 4. августа на граници са Литванијом пронађен мигрант у тешком стању и да је преминуо током указивања прве помоћи. Преминули је био држављанин Ирака. После тога је по наређењу председника Белорусије Александра Лукашенка заштита државне границе појачана.
Прочитајте још:
Минск: Пољска почела да доставља мигранте на границу са Белорусијом
Ванредна ситуација на граници Летоније и Белорусије
Лукашенко о политичкој кризи у Литванији: Ко другоме јаму копа...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала