Пољски председник укинуо право на реституцију

© PixabayЗастава Пољске
Застава Пољске  - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2021
Пратите нас
Пољски председник Анджеј Дуда потписао је закон којим се ускраћује право некадашњим власницима објеката и земље, укључујући и преживелима у холокаусту и њиховим наследницима, да поврате имовину коју им је запленио бивши комунистички режим земље.
Закон, који је прошао у парламенту у среду, допуна је пољског управног закона, пренео је АП.
Њиме се одређује да административне одлуке не могу бити оспораване пред судом ако је прошло више од 30 година од њиховог доношења, чиме се Јевреји практично спречавају да поврате имовину одузету време комунизма.
Закон је изазвао гнев у Израел и САД, па је амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао Дуду ове недеље и тражио да стави вето на тај закон, рекавши да би његово усвајање "озбиљно угрозио могућност преживелима из холокауста, као и њиховим породицама, Јеврејима и осталима који нису Јевреји, да добију реституцију за имовину која им је противзаконито одузета током комунистичке ере у Пољској."
Израел се успротивио закону, а министар спољних послова Јаир Лапид је навео да та одлука "наноси штету сећању на холокауст и на законска права жртава".
Дуда је, међутим, рекао да је анализирао случај пажљиво и да је одлучио да потпише закон и тако оконча правну несигурност и спречи евентуалне преваре око власништва.
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала