Вулин у Дрвару: Србија ће чувати мир у региону и помагати Србима /фото/

© Фото : Спутњику уступило Министарство унутрашњих послова СрбијеАлександар Вулин у посети Дрвару
Александар Вулин у посети Дрвару - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2021
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је у Дрвару да ће политика Србије, док год је води председник Александар Вучић, бити очување мира у региону и помоћ свим Србима без обзира где они живели.
Након састанка са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем и представницима пет српских повратничких општина Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово, Босански Петровац и Оџак, Вулин је истакао да ће, уколико Федерација Босне и Херцеговине нема могућност или вољу да брине о својим држављанима српске националности, то чинити и чини Република Србија.
„Свака помоћ Србима који живе у Федерацији треба да буде схваћена као помоћ Федерацији, јер то је мање новца који они морају да издвоје из свог буџета и од својих пореских обвезника. Председник Вучић инсистира на томе да сваки Србин где год да живи мора да зна да држава Србија брине о њему“, навео је Вулин.
Према његовим речима, људи у повратничким општинама на територији Федерације тешко живе, саопштио је МУП.
„Ми их не делимо по вери и нацији, али пошто су Срби одавде протерани, само Срби су овде и могли да се врате. Зато Срби заслужују нашу подршку, помоћ и треба да знају да док год Александар Вучић води Србију помоћи неће изостати и биће је и идуће године“, рекао је Вулин.
Додао је да је бескрајно поносан када види да су Срби јединствени, сложни, да се држе једни других и да се држе своје Србије, јер, како је навео, нико не може да их воли као Србија и никога они не воле као Србију.
Вулин је навео да ће сви предвиђени пројекти помоћи овим општинама бити завршени, да је новац обезбеђен и да су прве транше већ уплаћене.
Лукач је рекао да је на састанку са представницима пет повратничких општина у Федерацији разговарано о проблемима које наши повратницима имају у тим општинама.

„Нажалост имамо доста села која немају струју што није примерено 21. веку и мислим да власти у Федерацији, кантоналне и федералне, морају више да ураде на помоћи српским повратницима у овим општинама и да им обезбеде основне услове за живот, струју и воду“, рекао је Лукач, истакавши да ти проблеми до данас нису решени и да то мора да се уради.

Нагласио је да су уз велику помоћ Владе Републике Српске и Владе Републике Србије, која је уложила много средстава у ове повратничке општине, нарочито у општину Дрвар, где су отворени и одређени погони, омогућен опстанак Срба у овим општинама.
„Та помоћ ће се сигурно наставити и ми позивамо све наше општине да се обрате са захтевима за помоћ и једној и другој влади“, навео је министар Лукач.
Начелница општине Дрвар Душица Рунић истакла је да су на састанку министрима Вулину и Лукачу представници пет повратничких српских општина указали на проблеме са којима се суочавају Срби у свакодневном животу, у процесу одрживог повратка и економске стабилности.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала