Руска економија бележи рекорде: Раст премашио период од пре пандемије

© Sputnik / Рамиль СитдиковМосковски међународни пословни центар "Москва Сити" на обали реке Москве
Московски међународни пословни центар Москва Сити на обали реке Москве - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Пратите нас
Економски раст у другом кварталу ове године достигао је 10,3 одсто у односу на исти период 2020. године, према званичним подацима објављеним у петак 13. августа. То су веће стопе раста од очекиваних, односно, руска економија је према стопи раста премашила период од пре пандемије.
Према подацима руске Федералне државне службе за статистику, значајан раст показују трговина на мало, превоз путника и производња. Средња процена 20 економиста које је анкетирао Блумберг износи 10 одсто.
Економски опоравак Русије огледа се и на другим тржиштима у развоју, а многа од њих, укључујући Пољску и Филипине, бележе раст БДП-а од 10 одсто у другом кварталу ове године.
Русија није поново уводила строго затварање, које је у земљи било на снази од априла до маја 2020. године, ограничивши оквире карантинских мера чак и у условима ниског нивоа вакцинације. Стопа смртности од ковида 19 у Русији једна је од највећих у свету.

Шта кажу економисти

Блумбергов економски стручњак Скот Џонсон наводи да се руска економија вратила на претходни ниво много брже него што се очекивало, а раст је вероватно већ достигао свој врхунац.
„Позитивни ефекти укидања карантинских ограничења већ нестају, док талас болести изазван делта сојем и укидање стимулација утичу на потражњу. У трећем кварталу раст ће се наставити, али приметно споријим темпом“, истакао је Џонсон.
Ове недеље агенција „Морган Стенли“ је ревидирала своју прогнозу раста руског БДП-а на 4,6 одсто за 2021. и 3,2 одсто за 2022. годину „с обзиром на неочекивано позитивне податке и конструктивније прогнозе цена нафте“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала