Херкул Поаро – други век арогантног ексцентрика који је надмашио и Шерлока Холмса

© Фото : Скриншот, ЈутјубДејвид Саше као Херкул Поаро
Дејвид Саше као Херкул Поаро - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Пре више од 100 година, на књижевној сцени појавио се један од двојице најпознатијих детектива свих времена – Херкул Поаро. Од тада, ексцентрични избеглица из Белгије генијалног ума, јајасте главе и увоштених бркова постао је синоним не само за криминалистичку прозу, већ и за крими филм и ТВ серије.
Када је свој први роман „Мистериозни догађај у Стајлсу“ у коме се појављује Херкул Поаро Агата Кристи написала још 1916. године, чекала је четири године да нађе издавача, подсећа Ђорђе Бајић, писац криминалистичких романа и филмски критичар.
Иницијално, Поаро није изгледао претерано оригинално, његов лик био је компилација већ постојећих, данас углавном заборављених француских истражитеља и наравно, настао је под великим утицајем Шерлока Холмса, лика Артура Конана Дојла, што Агата Кристи никад није спорила.
„Испочетка, Херкул Поаро и није био толико популаран, Међутим, популарност му је временом расла и постао је, што је можда и био проблем, синоним за Агату Кристи и њен рад“, каже Бајић за „Орбиту културе“.

Арогантни избеглица из Белгије одбојан и Агати Кристи

Херкул Поаро се појавио у 33 романа, 54 приче и пет новела Агате Кристи и показало се да су романи са Поаром по правилу били продаванији од других њених дела, што је ауторку мотивисало да му се стално враћа.
Бајић каже да му се после читања аутобиографије Агате Кристи чини да се она помало и заситила Поароа јер није очекивала да ће тај лик дуго трајати. Развила је чак и некакву одбојност према њему пошто то није лик лак за волети, јер је „арогантан, јако егоцентричан и уме да буде непријатан“, али му се ипак враћала до последњег романа објављеног 1975.
Агата Кристи била је врло интелигентна жена и знала је да не може да ископира Шерлока Холмса, а како су у то време неки француски детективи већ били присутни у енглеској криминалистичкој прози, она је направила додатну варијацију и зато је Поаро Белгијанац кога су често ликови у романима називали Французом, што је њега веома љутило.
„Агата Кристи је током Првог светског рата била болничарка, сретала је белгијске избеглице и вероватно јој се тад јавила идеја да оно што је знала и видела уобличи у један лик и напише свој први роман“, каже Бајић.

„Страдао“ у рату, живео 90 година

Лик Поароа временом је сазревао, развијао се и полако старио у романима. Интересантно је да је Агата Кристи последњи роман о Поароу, али и о госпођици Марпл, написала током Другог светског рата, много деценија пре него што су објављени.
Истрага, убиство, девојка, увиђај, полиција - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2021
Инспектор у мрежи мафије, политике, тајкуна, спонзоруша и таблоида
„Објављени су 1975. и 1976. Последњи роман о Поароу врло прикладно се зове 'Завеса' и завршава се његовом смрћу, тако да је Поаро 55 година живео у књижевном делу, а по годинама које му је Агата Кристи дала, умро је у 90. Агата Кристи је живела са тим ликом, расла је као писац и крај њене каријере се поклапа са објављивањем последњег романа о Поароу: недуго по његовом објављивању је преминула“.

Поаро пред камерама – од Питера Јустинова до Џона Малковича

Осим у књижевности, најпознатији јунак Агате Кристи је стекао славу на великим и малим екранима, а лик Поароа тумачили су велики глумци у распону од Питера Јустинова до Џона Малковича.
Према Бајићу, најупечатљивији у улози Поароа били су Питер Јустинов који га је глумио у филмовима и Дејвид Суше у серији „Поаро“ која је почела да се емитује 1989. а за 25 година колико је снимана, урађене су епизоде по свим причама и романима које је Агата Кристи о Поароу написала.
„Суше је маестрално одиграо комплетан Поаров опус и јако је тешко то поновити. Кенет Брана то покушава са два биоскопска филма која су доста амбициозна и раскошно продуцирана – 'Убиство у Оријент експресу' је већ снимљен, а почетком следеће године требало би да се појави и 'Смрт на Нилу'. To je Поаро за 21. век и нове генерације, као и Џон Малкович у серији 'Убиства по абецеди' који га је јако добро одиграо, али по мом мишљењу, Дејвид Суше је непревазиђен“, закључио је Бајић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала