Сорош ударио на Си Ђинпинга

© AP Photo / ChinatopixПредседник Кине Си Ђинпинг на свечаној церемонији поводом 19. конгреса Комунистичке партије Кине
Председник Кине Си Ђинпинг на свечаној церемонији поводом 19. конгреса Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Пратите нас
Милијардер Џорџ Сорош оптужио је кинеског лидера Си Ђинпинга да се „претворио у диктатора“ и да жели да „постане доживотни председник“.
Сорош је у ауторском тексту за „Вол стрит џурнал“ написао да Си Ђинпинг „диктира политику“ коју би Кинеска комунистичка партија требало да прати како би „доминирала у 2022. години“.
Милијардер алудира на 20. Национални конгрес партије који ускоро треба да се одржи и на ком би, како сматра, власт могла да буде уздрмана.
© AP Photo / Ronald ZakЏорџ Сорош
Џорџ Сорош - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Џорџ Сорош
Сорош тврди да је Си Ђинпинг „претворио своје присталице у своје климоглавце, напуштајући наслеђе начела о споразумном владању свог претходника Денг Сијаопинга и његов реформски пут“, који је, према Сорошевом виђењу, имао „веома другачији концепт кинеског места у свету“.
„Са Си Ђинпингом постоји мало простора за политички баланс. Њему ће бити тешко да прилагоди своју политику променама у реалности, пошто влада застрашивањем. Његови потчињени не смеју да му кажу како се реалност променила из страха да не покрену његов гнев. То угрожава будућност Кине као једнопартијске државе“, навео је Сорош.
Он је поновио своје тврдње како сматра Си Ђинпинга „најопаснијим непријатељем отвореног друштва на свету“, тврдећи да су обични Кинези жртве такве политике и да „унутрашњи политички противници и религијске и етничке мањине трпе још већи прогон“.
Кинески председник пати од неколико унутрашњих недоследности које веома умањују кохезију и ефикасност његовог вођства, тврди милијардер.
Џорџ Сорош на Светском економском форуму у Давосу - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2019
Обрачун у Давосу: Зашто је Сорош напао Кину? (видео)
„Постоји конфликт између Сијевих уверења и његових поступака, као и између његовог јавног декларисања како жели да Кина постане суперсила и његовог понашања као лидера“, тврди Џорџ Сорош.
Оснивач Фонда отвореног друштва пише да су се контрадикције у Сијевом лидерству показале у светлу „односа Кине и САД који драматично опадају и могу да одведу у рат“, те да је кинески председник „показао да жели да у следећој деценији жели да заузме Тајван и појачава кинеске војне капацитете“.
„Си Ђинпинг уништава политичку будућност најзначајнијих и најамбициознијих људи у врло уској и амбициозној елити. Он је екстремно слаб и сада вероватно рањив“, написао је Сорош.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала