Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Ексклузивна репортажа: Како живи Кабул првог дана власти талибана

© REUTERS / STRINGERМилитанти покрета Талибан у Кабулу
Милитанти покрета Талибан у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Пратите нас
Данас је први дан од како је покрет „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији) преузео власт у Авганистану. Становници авганистанске престонице полако долазе себи од шока услед великих промена које се муњевито одвијале ових дана у земљи. Дописник Спутњика је направио репортажу са лица места.
Авганистански новинар написао је на свом Твитер налогу да је већина телевизијских канала након доласка талибана на власт преуредила емитовање и уклонила новинарке са екрана.
„Музике од јутрос нема на многим каналима. Медији пролазе кроз талибанизацију“, рекао је новинар Мустафа.
Према подацима Спутњика, телевизија „Толо“ емитује редован програм, али вести има много мање, а телевизија „Ариана“ врло ретко објављује вести и репортаже о ситуацији у земљи.
Како кажу становници Кабула, државна телевизија „Мели“ преноси читање Курана.

Банке затворене

Од недеље људи широм земље стоје у близини банака у нади да ће подићи новац са својих рачуна. Локално становништво каже да су банке у Кабулу затворене.
© AP Photo / Rahmat GulАвганистанци стоје у реду испред банке у Кабулу
Авганистанци стоје у реду испред банке у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Авганистанци стоје у реду испред банке у Кабулу
С тим у вези, шефица афганистанске компаније „Afghan Film“ Сахра Карими саопштила је јуче путем Твитера да ни она не може да добије новац.
Према речима мештана, „Da Afghanistan Bank“ би требало да поново почне са радом у уторак.
Становници разних градова испричали су о тренутној ситуацији у авганистанској престоници.
„Данас је први дан како талибани управљају земљом. Људи најпре нису могли да схвате шта се дешава, сви су били у шоку. Било је много лажних вести, људи су бежали на ародром. Чули смо да авиони превозе 20.000 путника у Канаду“, рекао је становник Кабула Валид.

Према његовим речима, људи су чак остављали своје породице и без пртљага и докумената одјурили на аеродром, где је и даље хаос.

Талибани су, подсећања ради, већ објавили да ће узимати банке и институције под заштиту, као и да људи могу да се врате на посао и да им се обрате уколико буде потребно.
Припадници специјалних снага авганистанске војске - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Криза у Авганистану
Авганистански научник о ситуацији у Кабулу: Не смемо изаћи из куће

Кабул покушава да се врати нормалном животу

То је потврдио и Валид, који каже да се људи сада враћају на посао и да на улицама има возила.
Људи долазе себи и покушавају да живе нормално, истакао је мештанин и додао да су талибани генерално за сада испунили све што су обећали.
Након састанка са представницима Министарства здравља и Министарства образовања Авганистана, талибани су потврдили да људи у школи и болници могу поново да раде, а да лекари и наставници могу да се врате на своја радна места, као и запослени у другим установама.
Међутим, Валид каже да има и оних који нападају људе и одлазе им у куће, иако талибани негирају да то раде они, већ људи иду с њима.
„Такво понашање забрињава народ. Талибани се у сваком рејону према људима опходе другачије“, додао је саговорник агенције.
Истовремено, становник Кабула Фахим изјавио је да је 95 одсто продавница затворено, као и да су школе, банке и државне установе затворене.
Авганистанци на аеродрому у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Криза у Авганистану
Захарова о ситуацији у Кабулу: Људи траже помоћ, а САД ћуте
„Жене, деца и омладина седе код куће. Напољу су углавном људи средњих година. Јуче је ситуација била лоша. Када сам се увече враћао кући било је много Паштуна (иранског народа који живи у Пакистану и Авганистану) који су причали на свом језику. Било их је свуда. Не зна се одакле су се уопште појавили“, рекао је он.

Све под контролом

Становник главног града Авганистана сматра да ситуација није лоша.

„Осигурана је безбедност. Нико никога не дира. За сада нема никаквих ограничења нити увођења нових правила попут оних да би мушкарци могли да носе дуге браде или правила у вези са одећом, која би могла да се тичу и жена.

За сада је све под контролом, оценио је Фахим и додао да лидери талибана још увек нису стигли у Кабул.
Он је говорио и о ситуацији на аеродрому. Како каже, 2.000 људи, међу којима су и деца, налази се тамо без докумената и ствари и желе да оду, као и да је неколико особа убијено.

Други угао – људи у страху

Држављанка Русије која живи у Кабулу рекла је да је људима саветовано да остану код куће два до три дана. Сви се плаше, додала је.
Према њеним речима, пијаце, већина продавница, као и школе затворени су.
„Целе ноћи су одлетали авиони, ако и ујутру. Плашим се да одем у град. Интернет ради, али прича се да хоће да га искључе. Светло ради са прекидима“, рекла је Фатима.
Милитанти Талибана граду Газни, Авганистан - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Криза у Авганистану
Кабул тек чека "ноћ дугих ножева"
Подсетимо, ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља, након што је почела офанзива талибана на велике градове.
Талибани су у недељу преузели контролу над свим граничним прелазима. Током дана милитанти су ушли у Кабул и преузели контролу над председничком палатом. Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала