Један од највећих гиганта СФРЈ данас добија новог власника: Уместо пиваре пословни комплекс?

© Миленко КовачевићБеоградска индустрија пива
Београдска индустрија пива - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Пратите нас
Београдска индустрија пива (БИП) у стечају данас у подне треба да добије новог власника. Када се отворе запечаћене коверте, знаће се ко ће да буде власник неколико фабрика, продајних центара и других некретнина на атрактивним локацијама широм Србије.
Свакако, најинтересантнији је плац на Малешком брду у Београду, где се тик уз ауто-пут, недалеко од станице „Прокоп“, налази највећи производни погон.
Подсећамо, Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила је продају БИП-а. чија је имовина процењена на 4.176.045.698,69 динара, док депозит износи 833.209.140 динара. Крајњи рок за доставу понуда је данас до 11.45 часова. Отварање понуда је у подне. БИП се продаје као правно лице методом јавног прикупљања понуда. Како Спутњик незванично сазнаје, у добро упућеним круговима, као главни фаворит у овој тржишној трци, котира се један домаћи инвеститор.

Са БИП-ом се продаје и 12 регистрованих жигова

Најважнија имовина БИП-а у Београду су производни комплекс у Улици Војводе Радомира Путника у Београду, локација код Мостара, чија је укупна реална површина већа од 26,7 хиљада квадратних метара, и фабрика сокова на Зрењанинском путу која је на више од 11,8 хиљада метара квадратних.
У продајном пакету су Фабрика пива и слада Чачак, пословни објекти у Обреновцу, Косовској Митровици, Алибунару, продајни центар у Крагујевцу и стан у Будви.
Чачански погон БИП-а смештен је у индустријском делу града и обухвата пословни простор од 5.519 (сладара) и 6.056 квадрата (пивара).
Купцима су понуђене и опреме из ова два погона у Чачку које обухватају уређаје из варионице, врионо-лежног подрума, сушаре, енергетике, опреме за отакање пива и сирћета, контролу квалитета и опрема сладаре.
Са БИП-ом продаје се и 12 регистованих жигова у Србији међу којима су БГсветло и тамно пиво, и руски квас, као и три међународна жига.
© Миленко КовачевићБеоградска индустрија пива
Београдска индустрија пива - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Београдска индустрија пива

Агонија пиваре почиње 2007. године

Београдска индустрија пива је приватизована 2007. године када је њен већински власник постао литванско-шведски конзорцијум на челу са компанијом „Алита“ за 26,5 милиона евра.Због неиспуњавања обавеза купца, уговор о продаји је раскинут 2010. године.
У априлу 2017. године македонски бизнисмен Светозар Јаневски је закупио производне погоне БИП-а али се из тог статуса повукао након две године. Од тада фабрика функционише и остварује производњу као предузеће у стечају, а у том статусу је од 2016 године.
Куповина овог, некада једног од највећих СФРЈ гиганта, носи са собом и два проблема. Радници траже да се уместо изградње новог стамбено-пословног комплекса, настави са производњом пива и слада. Ову имовину потражују и бивши, предратни власници пиваре.

Уместо пиваре пословни комплекс?

Планом детаљне регулације око Мостарске петље, који је донесен крајем 2019. године, предвиђена je изградња комерцијалних садржаја на простору на којем се налази БИП.
Циљ израде планаje, како се наводи у документацији, формирање новог градског центра уз станицу „Прокоп“, стварање услова за развој комерцијалних делатности, као и трансформација старе Вајфертове пиваре из 1873. године зарад индустријског туризма. Од првобитног комплекса требало би да буде сачувана Вајфертова кућа у Булевару војводе Путника 5 и подрум у коме је складиштено пиво у бачвама и танковима.
Прочитајете још:
Бивши гигант на продају: Процењен на 4,1 милијарду динара
https://rs-lat.sputniknews.com/20210716/bivsi-gigant-na-prodaju-procenjen-na-41-milijardu-dinara-1127463321.html
БИП се (не) затвара: Македонци раскинули уговор
https://rs-lat.sputniknews.com/20190705/bip-se-ne-zatvara-makedonci-raskinuli-ugovor-1120278746.html
Процурео амонијак из БИП-а, петнаест људи у болници
https://rs-lat.sputniknews.com/20200314/procureo-amonijak-iz-bip-a-vise-ljudi-u-bolnici-1122046195.html
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала