Како у Србији поделити брачну имовину ван суднице?

© Fotolia / KrivinisРазвод
Развод - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Пратите нас
Заједничка имовина брачних партнера у Србији уређена је Породичним законом као имовина коју су супружници стекли радом у току трајања брачне или ванбрачне заједнице.
Наш закон, такође омогућава слободу да супружници својом вољом, брачним споразумом (уговором) регулишу режим заједничке имовине.
Решавање спорова медијацијом, није у великој мери заступљено у Србији, пре свега због неинформисаности грађана, да могу и на тај начин решити спор и избећи судницу, а самим тим и велике трошкове.
Како се у Србији у последње време повећава број развода, важно знати да посредник може, такође, имати и важну улогу приликом поделе имовине, пише Б92.
"Медијатор може посредовати приликом постизања и закључивања споразумне деобе имовине, која постаје обавезујућа за стране у споразуму тако што супружници закључе споразум о деоби заједничке имовине у форми јавнобележнички потврђене (солемнизоване) исправе. А када су солемнизовани од стране јавног бележника, добијају карактер јавне исправе", објашњавају у Регионалној канцеларији посредника.
Посредник, односно медијатор, уписан у регистар посредника Министарства правде Републике Србије, приликом посредовања у спору је трећа неутрална страна.
Предност посредовања у односу на формални судски поступак је та што поступак траје краће и странке углавном у један или два састанка реше свој проблем, мање је стресан за учеснике поступка, има ефикаснији учинак у будућој комуникацији бивших брачних партнера, и што је битно, јефтинији је од судског спора.
Такође је, сваки постигнути споразум који се односи на: брачни уговор између супружника, уговор супружника о управљању и располагању заједничком имовином, уговор о имовинским односима између ванбрачних партнера, споразум о деоби заједничке имовине супружника или ванбрачних партнера, уговор о имовинским односима између чланова породичне заједнице, имаће правно обавезујуће дејство за стране потписнице споразума када је у форми јавнобележнички потврђене (солемнизоване) исправе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала