Рус је „одувао“ шејка, Барсу и Реал

© AP Photo / Peter MorrisonЧелси
Челси - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Пратите нас
Роман Абрамович, руски милијардер на челу Челсија, од 2003. до 2021. године потрошио је 2,34 милијарде евра, што је највише од свих клубова на Старом континенту.
Доласком Романа Абрамовича у клупски фудбал, пре пуних 18 година, променила се историја модерног фудбала.
Рус који је познат по огромном богаству, моментално је почео да улаже енормне количине новца, а јасно је да су и остали морали да га следе како би били конкурентни.
Када се 2,34 милијарде подели са 18 година, добије се цифра да је Челси годишње на појачања трошио око 130 милиона евра.
Овог лета на Стамфорд бриџ се вратио Ромелу Лукаку, убојити голгетер, који је плаћен невероватних 115 милиона европских новчаница.
Пре њега, прошлог лета стигли су Каи Хаверц за 85 милиона, голман Кепа Аризабалага плаћен је 80, Алваро Мората 66, Кристијан Пулишић 65.
Међу првима је у плави део Лондона стигао Украјинац Андреј Шевченко, за тада, папрених 44 милиона евра, Дидије Дрогба плаћен је 28 милиона евра, Хуан Себастијан Верон нешто мање од 22 милиона.
Ђоан Лапорта - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Барселона се бори за голи живот: „Све је лаж, дугујемо преко милијарду“
Јасно је да је било погодака и промашаја, али је суштина да је Абрамович „пунолество“ у најважнијој споредној ствари на свету прославио као апсолутни рекордер по потрошеном новцу.
Иза Челсија, који је у два наврата успео да освоји Лигу шампиона, ту су наравно трофеји у Премијер лиги, бројни купове, налази се Манчестер сити са 2,24 милијарде евра.
Шеик Мансур бин Зајед уложио је мање новца, али за чак пет година мање проведених у фудбалу.
Јасно је да би та цифра била већа да је полазна тачка била 2003. година као што је случај са Абрамовичем.
На трећем месту налази се Барселона, која је потрошила 1,98 милијарди, следи је други шпански великан - Реал Мадрид са 1,91 милијарди, а пети је Манчестер јунајтед који је на довођење појачања дао 1,82 милијарде евра.
Чета Романа Абрамовича предводи листу најбољих за сезону 2020/21
Челси кроз пенал драму до Суперкупа Европе
Перина рабона: Љубав од песка... Исцурела!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала