Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Русија: Планира се евакуација дела запослених у амбасади у Кабулу, зграду обезбеђују талибани

© REUTERS / STRINGERМилитанти покрета Талибан у Кабулу
Милитанти покрета Талибан у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Пратите нас
У Авганистану се тренутно налази око сто запослених у амбасади Русије у Кабулу, од којих ће део бити послат на одмор и евакуисани, док за сада није било захтева за евакуацију држављана Русије авганистанског порекла којих има неколико стотина, изјавио је специјални представник председника Русије за Авганистан Замир Кабулов.
„Ситуација је следећа: имамо амбасаду, она је релативно велика, али у сваком случају, ради се о стотинак људи. Неки наши запослени биће послати на годишњи одмор или евакуисани на неки други начин, да не би било превише људи“, рекао је Кабулов за радио „Ехо Москве“.
Он је објаснио да постоји и друга категорија – а то су држављани Русије авганистанског порекла којих има неколико стотина.
Талибански борци у Авганистану (архива) - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Криза у Авганистану
Руски амбасадор у Кабулу: Власт у Авганистану се срушила као кула од карата
„Неки од њих су већ евакуисани под потпуно другачијим изговором када смо евакуисали наше грађане због пандемије, многи од њих су напустили (земљу), ко је хтео. Тренутно немам конкретне податке о захтевима ималаца руских пасоша за хитну евакуацију“, додао је Кабулов.
Дипломата је препоручио свима који остају у Авганистану да буду мирни, али да без преке потребе не излазе из кућа и не скрећу пажњу на себе док се ситуација у потпуности не разјасни.
„Талибани су увели полицијски час у Кабулу, што у овој ситуацији видим као позитиван корак. То ће омогућити бољу контролу града од могућих не-талибанских бандита и пљачкаша“, нагласио је Кабулов.

Русија има „план бе“

Према његовим речима Москва има резервни план за Авганистан.
„Увек имамо ‘план бе’ у глави и у срцу, али никада не трчимо са једне на другу. Тренутно радимо по ‘плану а’, да употребим вашу терминологију“, одговорио је он на питање водитеља.
Русија, као ни њени партнери, није очекивала тако брз развој догађаја у овој земљи, иако је предвиђала да ће тамо талибани играти водећу улогу. Одговорност за оно што се догодило у великој мери лежи на Вашингтону, додао је дипломата.
Такође је нагласио да Москва неће журити са признавањем нових власти и да ће све зависити „од њиховог понашања“.
Ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља, након што је почела офанзива талибана на велике градове. Талибани су у недељу преузели контролу над свим граничним прелазима. Током дана милитанти су ушли у Кабул и преузели контролу над председничком палатом. Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“. Портпарол политичке канцеларије Талибана Мухамед Наим касније је објавио да је рат у Авганистану завршен.
Прочитајте још:
Kо су талибани – „студенти“ у које су упрте очи целог света
Хаос на аеродрому у Кабулу, америчке снаге пуцале, очевици наводе да има жртава /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала