Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Оглушили се о упозорења: Бела кућа све знала о напредовању талибана?

© AFP 2023 / Noorullah ShirzadaБивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015.
Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Пратите нас
Према извештајима, амерички председник Џо Бајден и његов тим били су у недељу „запрепашћени“ брзином којом су талибани напредовали у Авганистану након његовог потеза да започне повлачење америчких трупа. Међутим, чини се да талибански талас није требало да буде толико изненађење за администрацију.
Бајденов тим „занемарио је обавештајне процене које су упозориле на могући брзи талас талибана (терористичке организације забрањене у Русији) и заузимање Кабула од стране групе“, пренео је „Еј-би-си њуз“, позивајући се на неименоване америчке обавештајне службенике.
„Војска је рекла [лидерима САД] да талибанима неће требати много времена да све заузму“ рекао је анонимни званичник америчке обавештајне службе за „Еј-би-си њуз“. „Нико није слушао“.
Раније су се појавили извештаји који се позивају на обавештајне процене у којима се каже да би главни град Авганистана могао да падне под талибане у року од 90 дана, али не до викенда. Неке пријављене процене указују на то да би милитанти могли да „изолују“ Кабул у року од 72 сата.
Неки људи, међу којима и представница Џеки Шпајер, назвали су напредовање талибана у Авганистану „грешком у обавештајној делатности“, али поједини неименовани званичници које цитира „Еј-би-си њуз“ тврде да то није тачно.
„Процена обавештајне заједнице је увек била тачна; они су је једноставно занемарили“, рекао је високи званичник конгреса за „Еј-би-си њуз“.
Према извештају, Бајденова администрација је такође обавештена о томе како су припадници пакистанске обавештајне службе која је помогла у стварању талибана наводно подржавали милитанте током лета.
„Еј-би-си њуз“ је такође цитирао неименованог пакистанског обавештајног званичника који није негирао улогу агенција своје земље у напретку Талибана, али је такође свалио кривицу на „топљење“ авганистанске владе и америчке „погрешне прорачуне“.
„Не кажем да никада није постојала веза [са талибанима] или да смо је потпуно прекинули“, рекао је пакистански званичник за „Еј-би-си њуз“ у суботу. „[…] Талибани би свој успех требало да прихвате са резервом. Заузети град је једно, али задржати га је другачија игра“.
Након што су започели америчко повлачење из Авганистана и суочили се са почетним критикама, чланови Бајденове администрације умањили су претње талибана који су завладали земљом. Све до последњих дана, Биден и његови званичници наставили су да изражавају поверење у снаге авганистанске владе, истичући да је на њима да одрже државу.
Раније су и Бајден и државни секретар Ентони Блинкен тврдили да је непосредно заузимање Авганистана од стране талибана „мало вероватно“.
„Мислим да се то неће догодити од петка до понедељка“, рекао је Блинкен у јуну. „Не бих нужно изједначио одлазак наших снага у јулу, августу или почетком септембра са неком врстом тренутног погоршања ситуације“.
Бајденова администрација наишла је на снажне реакције због својих акција у Авганистану, којима се прикључио и бивши председник САД Доналд Трамп, који је најавио да би 46. амерички председник требало да поднесе оставку због ситуације.
Прочитајте још:
Kо су талибани – „студенти“ у које су упрте очи целог света
Талибани: Рат у Авганистану је завршен. Где је председник?
Захарова о ситуацији у Кабулу: Људи траже помоћ, а САД ћуте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала