Затворен најпознатији извор минералне воде у Врњачкој Бањи

© Wikipedia / WhiteWriterМост љубави у Врњачкој Бањи
Мост љубави у Врњачкој Бањи - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Пратите нас
Слатина, један од најпознатијих извора минералне воде у Врњачкој Бањи који је и допринео популаризацији овог бањског лечилишта од недавно је затворен.
Како је објаснио председник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, затварање изворе је уследило због опадања нивоа воде.
"Морали смо да уђемо у поступак чишћења бушотине и реконструкције, да пробамо да видимо да ли можемо тим активностима ревитализујемо извор", рекао је Ђуровић у изјави за Телевизију Врњачка Бања.
Он додаје и да се интензивно ради са групом стручњака са Рударско-геолошког факултета у Београду на решавању проблема.
"У наредних 10 до 15 дана ми ћемо покушати да ревитализацијом бушотине да ли је то заиста узрок, зато што је извор најплићи, или је можда утицај неки други, или је можда потребно после оволиког временског периода извршити ревитализацију саме бушотине", каже Ђуровић и додаје да остали извори у Врњачкој Бањи имају довољан ниво воде.
Према анализи ЈП "Белимарковац" које обавља водоснабдевање у Врњачкој Бањи, 45 до 55% губитака водних ресурса отпада на лошу мрежну инфраструктуру. Ђуровић истиче да је највећи проблем са водоводном мрежом у вишим деловима општине, али и да постоје проблеми на одређеним микро локацијама. Према његовим речима, са руководством ЈП "Белимарковац" и стручним службама већ су договорене активности за побољшање водних капацитета

"Договорили смо повећање водних капацитета у смислу нових бушотина које могу да повећају проток за 15 литара у секунди у првој зони, за 5 литара у секунди у другој зони (зона водоснабдевања). Потребно је неких 15 дана да би се извршило зацељивање тих бушотина да би се оне пустиле у систем да бисмо на тај начин додатним количинама воде повећали капацитет и решили делове Бање који су проблематични", каже Ђуровић.

Како преноси Телевизија Врњачка Бања, због све већих проблема у водоснабдевању, Општина Врњачка Бања, у сарадњи са ЈП "Белимарковац", Владом Републике Србије и Кинеском банком већ припремају пројекат за дугорочно решeње проблема водоснабдевања, пренео је портал Екапија.
Опширније о овој теми погледајте у видеу:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала