Инфлација и поскупљења захватила готово цели свет

CC0 / пиксабеј / Инфлација
Инфлација - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2021
Пратите нас
Погон на "бесплатни" државни новац и велики пакети помоћи државама довели су до поскупљења цена хране, горива, сировина, некретнина, одеће, обуће, која су захватила готово цели свет.
Инфлација у Немачкој досегла је највиши ниво од 1993. године, услед раста цена енергената и ниске базе због прошлогодишњег интервентног смањења ПДВ-а, док она у Хрватској према службеним статистикама износи мање од два одсто.
Брзи раст инфлације бележи и Америка, а услед опоравка снажно су порасле и цене. Индекс цена потрошачких добара у протеклих годину дана порастао је 4,3 одсто.
Америчко министарство рада објавило је дуго очекивани податак о инфлацији у Америци у јулу, који је показао раст потрошачких цена за 0,5 одсто у односу на јун, што је најнижа месечна стопа раста цена у последњих 15 месеци. На годишњем нивоу, пак, стопа инфлације износила је 5,4 одсто, исто као и у јуну, преноси тпортал.
Почетком школске године у Америци, рачуна се с растом цена хране посебице пекарских производа, који су у јулу поскупели 1,2 одсто, што им је највећа месечна стопа раста од почетка пандемије, а порасле су цене и млечних производа, меса, јаја и рибе.
Американци, који знају с бројкама и имају детаљне статистике о свим врстама производа, израчунали су да су прошли месец крофне поскупеле више од три одсто, док су највише скочиле цене хот-дога, готово пет одсто. Свињетина, посебно ребра, скупља су 4,4 одсто, док је цена шунке нижа за 1,5 посто.
Све у свему, цене хране у САД прошли месец порасле су 0,7 одсто, док су цене хране у ресторанима порасле 0,8 одсто, што је највећа месечна стопа раста од 1981. и поскупљење од 4,6 посто у односу на јул прошле године.
Цене горива у Америци су на највишим нивоима у протеклих седам година. Гориво је у јулу поскупело 2,4 одсто, а док је у у односу на протеклу годину скупље чак 41 одсто. Администрација Џоа Бајдена већ је позвала земље чланице ОПЕК-а да регулишу цене сирове нафте због превеликог раста цена.
Одећа и обућа, које су појефтиниле у јеку пандемије такође су драстично поскупеле. Женска обућа скупља је за 5,5 одсто и готово 19 одсто скупља него претходне године.
Цене нових аутомобила такође су полетеле у небо, што и није превелико изненађење због глобалне несташице чипова која је пореметила ланце доставе. Нова возила у САД у јулу су поскупела 1,7 одсто у протеклих месец дана, а убрзање испорука због несташице чипова очекује се тек најесен и остаће испод претпандемијских нивоа целу идућу годину.
Након што се све више Американаца вакцинисало потражња за туристичким путовањима такође је дошла до нових врхунаца. Цене ноћења у мотелима и хотелима више су 6,8 одсто него претходне године, при чему су у протеклих 12 месеци цене смештаја нарасле 24 одсто. Притом су у протеклих годину дана нарасле су и цене рент-а-кара (73 одсто), док су цене авионских карата поскупеле 19 одсто.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала