Кон упозорава: Оболевају и вакцинисани, дошло је до пробоја имунитета

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредраг Кон
Предраг Кон - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2021
Пратите нас
Главна тема на наредним седницама Кризног штаба биће раст бројки и којим мерама је могуће стати на пут даљем порасту броја новозаражених, каже др Предраг Кон. Он наводи да сада оболевају и вакцинисани, јер долази до пробоја имунитета, што додатно отежава борбу са вирусом корона.
Медицински део Кризног штаба тражио је консултације и седницу, а требало би да се ускоро одржи, а на столу се очекују питања око увођења нових мера и начина одржавања нове школске године, рекао је епидемиолог Предраг Кон.
У разговору за Танјуг Кон каже да ће главна тема на седници бити раст бројки и којим мерама је могуће стати на пут даљем порасту броја новозаражених.
"Морамо да схватимо да морамо да вратимо озбиљност на ниво који смо имали, јер поново расте број оболелих. Исте бројке ће опаметити људе, нажалост. Кажем нажалост, јер да смо се раније опаметили, спречили бисмо овај раст. Ја очекујем седницу, медицински део је тражио консултације и седницу мислим да ће то ускоро бити", истиче епидемиолог.
На питање да ли се очекују ригорозније мере, Кон каже да су највећи проблем славља и места где није могуће обезбедити присуство само оних грађана који су заштићени, односно вакцинисани.
"Ја не желим ништа да прејудицирам, наравно да имам свој став али најбитније је да се смање контакти, поготово оних који нису заштићени.Видимо да чак и вакцинисани оболевају, што значи да долази до пробоја имунитета и самим тим не можемо да се понашамо као ризика уопште нема. Када се окупе сви који су вакцинисани, чак је и 10 пута мањи ризик него када се окупе невакцинисани - објашњава он.
Када је реч о начину на који ће се од септембра одржати настава, Кон каже да на томе ради група људи из Министарства просвете и са Института „Батут“, и да су они направили протокол за полазак у школе.
"И то ће бити презентовано на штабу, а сам начин одржавања наставе зависи од епидемиолошке ситуације. Биће различити модели настајања, који нормално зависе и од, морам да кажем, вакцинисаности. Када постане јасно да је оболевање присутно у једном разреду или некој групи, неће бити дискриминација или било каква подела. То је епидемиолошки задатак", поручио је Кон.
Упитан када се, према проценама, очекује пик тренутног таласа, Кон указује на то да Србија у овом тренутку достигне тај врх, али указује и на то да „имамо и даље масовну окупљање са једне стране, а са друге масовне повратке са летовања и формирање колектива и сигурно ће се производити пораст “.
Кон каже да сви подаци показују да се неће достићи ниво зарађених који је био на почетку године, међутим упозорава и на то да због пробоја имунитета код вакцинисаних особа, што није немогуће.
Када је реч о примању треће дозе, епидемиолог је коментарисао да је одлука о избору вакцине „прилично либерална“ и да грађани, заједно са својим изабраним лекарима, могу да одаберу које цепиво и ког произвођача желе да приме као трећу дозу.
- Неће бити нежељених ефеката по имунитет ако се прими вакцина другог произвођача и зато мислим да комбинација вакцине може да дође у обзир. Ипак, мешање вакцине није званична препорука СЗО, осим у ситуацијама када нема исте вакцине. Комбинација вакцина није нешто што се не сме дати ради, па је одлучено и мислим да је та одлука сасвим у реду - објашњава он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала