Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Авганистански амбасадор: Гани украо 169 милиона долара

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБивши председник Авганистана Ашраф Гани
Бивши председник Авганистана Ашраф Гани - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Пратите нас
Одбегли председник Авганистана Ашраф Гани украо је 169 милиона долара из трезора, изјавио је авганистански амбасадор у Таџикистану Мухамед Зохир Агбар на конференцији за новинаре у Душанбеу.
Амбасадор је бекство председника Ганија назвао „издајом државе и нације“ и рекао да је он „украо 169 милиона долара из државне касе“.
Он је додао да признаје потпредседника владе Амрулаха Салеха за шефа Авганистана.
„У складу са уставом земље у случају одсуства, бекства или смрти председника, његове дужности ће преузети први заменик, па је Амрулах Салех сада шеф државе“, рекао је амбасадор.
Агбар је такође рекао да ће Интерполу упутити захтев за хапшење Ашрафа Ганија како би он био изведен пред међународни суд.
Како је за Спутњик изјавио директор Националног централног бироа Интерпола у Таџикистану Шахријер Назријев, они нису добили такав захтев за хапшење Ганија.
„Прво, они (Авганистан) треба да се обрате генералном секретару Интерпола, након чега ћемо то размотрити“, објаснио је он.
Раније је потпредседник Авганистана Амрулах Салех изјавио да је, за разлику од одбеглог председника Ашрафа Ганија, он остао у земљи и да је, према уставу, привремени шеф државе. Салехове снаге повратиле од талибана подручје Чарикар у покрајини Парван северно од Кабула.
Ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља, након што је почела офанзива талибана на велике градове. Талибани су у недељу преузели контролу над свим граничним прелазима. Током дана милитанти су ушли у Кабул и преузели контролу над председничком палатом. Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“. Портпарол политичке канцеларије Талибана Мухамед Наим касније је објавио да је рат у Авганистану завршен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала