Кривична пријава у Црној Гори против Беливука

CC0 / Daniel_B_photos / Судијски чекић
Судијски чекић - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Пратите нас
Црногорска полиција поднела је Специјалном државном тужилаштву (СДТ) кривичну пријаву против Вељка Беливука, Марка Миљковића, Ј.Н. и Ж.Р. због сумње да су створили криминалну организацију, починили тешко убиство и тешко убиство помагањем.
У саопштењу СДП наводи да се сумња да су осумњичени Б.В, М.М. и Ј.Н. 14. октобра прошле године у Даниловграду убили Х.Д. и С.А, а да им је у томе помогао осумњичени Ж.Р.
У тужилаштву наводе да су након извршеног тешког убиства, НН припадници криминалне организације уклонили трагове почињених кривичних дела тако што су тела Х.Д. и С.А. закопали на непознатој локацији, а из куће уклонили трагове крви тако што су прали зидове унутрашњости куће и мењали подове, преносе подгоричке Вијести.
"Према до сада прикупљеним подацима осумњичени су основано сумњиви за извршење кривичних дела која су им стављена на терет, те је према истима покренут кривични поступак због вишеструког убиства. Докази који су до сада прикупљени до границе основане сумње указују да су оштећени прво намамљени, а потом и ликвидирани од стране Б.В, М.М. и Ј.Н, те да су након тога уклоњени трагови о извршеним кривичним делима", наводи у саопштењу СДТ.
Беливук и НН лице се сумњиче да су у другој половини 2020. формирали криминалну организацију "која за циљ има вршење кривичних дела за која се по закону може изрећи казна затвора у трајању од четири године или тежа казна, ради стицања незаконите добити и моћи"
"Деловање криминалне организације је планирано на дуже време уз примену тачно одређених правила и унутрашње контроле и дисциплине, а сваки члан криминалне организације је имао унапред одређен задатак и улогу", наводи СДТ.
У деловању криминалне организације, додају, планирана је примена застрашивања и насиља, преносе Вијести.
"Организатори су лично или преко других чланова организације врбовали лица за чланове криминалне организације, па су поред за сада НН лица, чланство у криминалној организацији прихватили М.М, Ј.Н. и Ж.Р.", наводе у тужилаштву.
У саопштењу се наводи и да је Беливук као организатор, а у циљу реализације криминалног плана и вршења неодређеног броја кривичних дела убиство, тешко убиство и отмица себи доделио да планира извршење кривичних дела, даје упутства и наредбе члановима криминалне организације у правцу извршења кривичних дела и да сам извршава кривична дела због којих је криминална организација и формирана.
Тужилаштво наводи да је за сада НН организатор себи наменио да одређује које особе треба убити, да обезбеђује материјална средства за извршење кривичног дела, одређује време, место и начин извршења кривичних дела, прикупљања податке о кретању припадника супротстављених криминалних организације које треба ликвидирати.
СДП наводи да су М.М. и Ј.Н. прихватили да извршавају наредбе и упутства организатора криминалне организације која су им директно дата, да сами и са другим припадницима криминалне организације извршавају кривична дела због којих је криминална организација створена као и да врше друге радње које су им одреди организатор.
Осумњичени Ж.Р. прихватио је да извршава наредбе и упутства организатора криминалне организације која су му директно дата или пренета од стране других припадника криминалне организације, да пружа логистичку подршку организаторима и припадницима криминалне организације и обезбеђује стамбене објекте у којима ће се вршити кривична дела због којих је криминална организација и формирана.
Он је прихватио и да помазе и припрема извршење кривичних дела убиство и отмица, да комуницира са особама "које су одређене да буду лишене живота" како би их довео на место где ће бити убијени, као и да врши друге радње које му је одређене од стране организатора, наводи СДТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала