Минск одбацио оптужбе Вилњуса: Заправо се ради о покушају повреде наше границе

CC BY-SA 2.0 / Dennis Jarvis / Belarus_3896 - DomesПлощадь Независимости в Минске, Белоруссия
Площадь Независимости в Минске, Белоруссия - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Пратите нас
Минск је назвао неоснованим оптужбе Вилњуса о повреди литванске границе, за шта су наводно одговорни белоруски граничари.
„Литванија оптужује белоруске граничаре за повреду границе, али не пружа објективне доказе“, саопштило је белоруско Министарство на свом Телеграм каналу.
У саопштењу се истиче да на „видео снимку који је доставила литванска страна нема објективних доказа о илегалном преласку белоруских граничара преко државне границе“.
Званични Минск је нагласио да су такве оптужбе провокација са циљем стварања медијског одјека.
Према подацима белоруског пограничног комитета, „заправо је 17. августа белоруски граничар идентификовао покушај присиљавања миграната да илегално пређу на територију Белорусије“.
„На пограничној територији наоружани људи у војним униформама извршили су насиље над мигрантима. Како би спречили илегални прелазак границе, белоруски граничари блокирали су смер кретања протераних странаца. С тим у вези, литванске снаге безбедности одустале су од својих намера“, наводи се у саопштењу и додаје да је тако „спречена повреда белоруске границе“.
Раније је литванска министарка унутрашњих послова Агне Билотајте изјавила да је 12 белоруских граничара наводно илегално прешло државну границу са Литванијом, а да ће као одговор на то, власти те балтичке земље појачати заштиту граница са Белорусијом.
Литванија у последње време извештава о повећању броја приведених илегалних миграната на граници са Белорусијом. Власти земље прогласиле су 2. јула ванредну ситуацију у вези са приливом илегалних миграната. Према последњим подацима, више од четири хиљаде илегалних миграната приведено је у Литванији на граници са Белорусијом од почетка године.
Са своје стране, председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да земља више неће задржавати мигранте од преласка у земље ЕУ. Како каже, због санкција Запада Минск за то нема ни новца ни снаге.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала