Патријарх Порфирије у Републици Српској: Мир је пут православног народа /фото, видео/

© Фото : ртрсПатријарх Порфирије у Добоју
Патријарх Порфирије у Добоју - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Пратите нас
Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је да је мир пут српског православног народа и да је важно да Христос буде у срцу и души сваког човјека, а да је најважније васпитавати дјецу у православној вјери.
"Децу морамо васпитавати у православној вјери и да нам то буде најважнији задатак. Молите се за своју децу јер је Јеванђеље наш живот", рекао је патријарх српски након доксологије која је служена у добојском храму у присуству великог броја вјерника.
Патријарх Порфирије је нагласио да му је срце испуњено радошћу јер је уочи Преображења Господњег дошао у Републику Српску.
"Дошао сам у крајеве одакле су и моји корени. Овај крај је уткан у моје биће, душу, што ми је давало и даје снагу", рекао је патријарх и додао да добро познаје срце и душу српског народа на подручју Републике Српске и Добоја.
Он је навео да према овом народу осећа љубав, али и да га њихова љубав према њему и Цркви чине посебно радосним, преноси РТРС.
Српски патријарх је подсетио да је са епископом зворничко-тузланским Фотијем заједно одрастао.
Патријарх је закључио да је дошао у своју кући и окупљеним верницима пожелео да сутрашњи празник дочекају у здрављу и весељу и да им Господ подари сваки напредак.
Владика Фотије захвалио је за долазак патријарха српског уочи једног од великих Господњих празника.
"Ваша светости дошли сте у Добој у коме је био формиран први логор у модерној Европи, а то је било у Првом светском рату. У логору је било 45.000 људи, Срба, 12.000 је страдало, а од тога хиљаду деце. Нажалост, то је постао образац за решавање националних питања", рекао је Фотије и додао да је Храм Светих апостола Петра и Павла подигнут на мученичком месту.
Дочеку патријарха присуствовали су председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и представници политичких партија, као и представници Срба у заједничким институцијама.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала