Златне резерве Србије догодине можда буду 50 тона

© pixabay/Злато
Злато - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Пратите нас
Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић сматра да је репатријација златних резерви општа пракса. Она не искључује ни могућност да домаће полуге злата можда већ следеће године буду повећане на 50 тона.
Објашњавајући зашто је добро да златне резерве буду у Србији, Табаковићева је на представљању извештаја о инфлацији, као пример навела тешкоће које је НБС морала да савлада да би вратила из Лондона тону злата преосталу од сукцесије.
Гувернерка је истакла да репатријацију златних резерви спроводе бројне земље, између осталих Немачка па и Србија, те да је НБС остварила циљ да има 12,6 посто девизних резерви у злату, што је и даље испод просека развијених земаља од 19,4 одсто.
Навела је да се сада све златне резерве налазе у Србији, те да НБС ради диверсификацију резерви како би држава могла да одговори на све своје обавезе.
Табаковићева је рекла да ће НБС бити опрезна око будућих куповина злата, и да ће то зависити од потребе да се пре свега подржи привреда, а када се задовоље потребе стабилности државе, онда вишак резерви може да се остави у злату, пренео је Б92.
Додала је да ће, када је реч о куповини нових количина злата, НБС размотрити када је прави тренутак за то, односно када су најбољи могући тржишни услови, као и да ће јавност бити благовремено обавештена.
Србија има 36,7 тона златних резерви, а све количине које су куповане од некадашњег РТБ Бора и Зиђина плаћене су у динарима, навела је она.
На новинарско питање да ли је циљ да златне резерве достигну 50 тона, Табаковићева је објаснила да остављање резерви у злату зависи од околности и додала да ће можда та количина бити достигнута, не искључујући могућност да то буде и следеће године.
Гувернерка је открила новинарима такође да је први пут у мају ове године ушла у трезор у којем се чувају златне резерве Србије.
Прочитајте још:
Златне полуге - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Злато је линија одбране: Орбан са мађарским гувернером о јачању девизних резерви
Златне полуге, Русија - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2021
Лидер у свету по резервама: Русија обезбеђена златом наредних 40 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала