Имунитет после треће дозе траје годинама: Дарија Кисић Тепавчевић о вакцинацији

© Sputnik / Лола ЂорђевићДарија Кисић Тепавчевић
Дарија Кисић Тепавчевић - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Пратите нас
Произвођачи процењују да би имунитет након треће дозе вакцине годинама био довољно снажан, рекла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, која је и чланица Кризног штаба за борбу против вируса корона.
Она је изјавила да већина грађана који су примили две дозе вакцине и даље има довољно јак имунитет, али да је сада прилика да га ојачају.
Гостујући на РТС-у она је рекла да је у популацији од 12 до 17 година вакцинисан само један проценат, а од 18 до 30 нешто мало мање од 10 одсто.
„Овде смо сви на једној, а вирус на другој страни. Једино оружје које имамо је вакцинација“, казала је Кисић-Тепавчевић и додала да вирус не може да се победи ако се не удруже снаге.
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2021
Почела вакцинација трећом дозом вакцине /фото/
Чланица Кризног штаба и вирусолог Тања Јовановић казала је да су клиничке студије показале да су вакцине врло ефикасне и против нових варијанти вируса, али да је потребна много већа количина антитела да бисмо неутралисали вирус.
„Ове године је наш Национални комитет за имунизацију имао велики задатак. Прво су прављене анализе вакцина, листе приоритета, а сада и анализа учинковитости треће дозе вакцине. Појавиле су се четири нове варијанте, које забрињавају. С обзиром да се вирус променио, потребно је да појачамо имуни одговор, најмање два пута у односу на оно што смо стекли са две дозе“, рекла је др Јовановић.
Она је нагласила да људи могу да приме трећу дозу вакцине којом су и претходно имунизовани, али да не постоји штетан ефекат ако приме и неку другу, пренео је Танјуг.
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Трећа доза није потребна, саопштила Светска здравствена организација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала