Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Огромна налазишта литијума и злата: Да ли је Кина већ препознала економски потенцијал Авганистана

© Sputnik / Pavel LisitsynРудар
Рудар - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Пратите нас
Кина је сигнализирала да ће успоставити нове дипломатске односе с Кабулом након стабилизације ситуације. Много је непознаница о будућности земље након што су је преузели талибани (терористичка организација забрањена у Русији), али Пекинг би могао да помогне Авганистану да искористи нове пословне могућности ако се успостави мир и ред.
То је мишљење коментатора Азије и Пацифика Томаса В. Паукена.
Кинеско министарство спољних послова саопштило је 16. августа да поштује вољу и избор авганистанског народа, додајући да се нада да ће у земљи бити обезбеђен несметан прелаз власти. Раније, у недељу, талибани су заузели главни град Авганистана Кабул и прогласили крај рата.

Кинески прагматизам у спољним пословима

За разлику од америчких политичара, за које се чинило да су затечени, Пекинг никако није био изненађен тиме што су талибани брзо преузели земљу, каже Томас В. Паукен II, коментатор азијско-пацифичких послова из Пекинга и аутор књиге „САД против Кине: Од трговинског рата до реципрочног договора“. У ствари, Кинези су сматрали да је то неминовност отприлике у исто време, почетком јула, када је амерички председник Џо Бајден одржао конференцију за новинаре, тврдећи да талибани не могу да победе садашње авганистанске снаге, од којих се очекивало да бране нацију, примећује коментатор.
„Кинеска влада је схватила да се талибани спремају да искористе хаос и дезорганизацију повлачења Бајденових америчких трупа како би заузели земљу у вакууму“, напомиње Паукен. „Широко распрострањена корупција била је ендемска у авганистанској влади, док је масовни развој поља опијумског мака у земљи намамио међународне криминалне групе и дилере дроге да уђу у земљу. Растућа корупција не може бити одржива, јер обични грађани постају највећи губитници“.
Под овим околностима није изненађујуће што су талибани освојили многе сељаке, јер су их они видели као бруталне, али поштене, сматра посматрач Азије и Пацифика, преноси „Спутњик интернешнал“.
„Авганистанско друштво је трунуло до темеља, америчке трупе нису успеле у настојањима да побољшају локалне услове, па су неизбежно талибани били у доброј позицији да улете у Кабул и заузму земљу“, каже он.
„Кина је то видела“, додаје.
Говорећи током састанка 28. јула 2021. године са делегацијом талибана у Тјенцину, државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји изјавио је да су талибани „важна војна и политичка снага у Авганистану и да се очекује да ће одиграти важну улогу у миру, помирењу и процесу реконструкције у земљи“.
Вангова изјава демонстрира дубоки прагматизам кинеске владе, каже Паукен, сугеришући да је кинеско руководство већ тада очекивало да ће талибани формирати нову владу у Авганистану и да су се за то припремили. Међутим, Пекинг и даље види талибане као терористичку организацију, па неће журити са признавањем легитимитета милитантне групе, додаје он.
Осим тога, то што су авганистански побуњеници преузели земљу са собом носи ризике за Народну Републику, сматра коментатор. Паукен истиче да у побуњеничком покрету постоје различите групе, додајући да је било непотврђених извештаја да су неки милитанти врбовали и обучавали људе како би подржали терористичке ћелије повезане са Исламским покретом Источни Туркистан – ЕТИМ ( терористичком организацијом забрањеном у Русији) и групама ујгурских сепаратиста.
„Кина се нада да ће талибани, ако желе да имају ближе везе с Пекингом, морати да сузбију ЕТИМ и друге терористе који покушавају да се инфилтрирају у Кину“, истиче коментатор.

Потенцијалне пословне могућности за Кину и Авганистан

Међутим, у исто време изгледа да талибани почињу да сведоче о благодатима мирног преласка на власт, каже Паукен, мислећи на покушаје авганистанске групе да очува мир и ред на територијама под својом контролом.
Ако се у Авганистану успостави сигурност и стабилност, Кина би могла да допринесе тамошњој послератној обнови и развоју и да подстакне заједничке пројекте у оквиру Кинеске иницијативе „Појас и пут“ (БРИ), написао је кинески „Глобал тајмс“ прошле недеље.
Невероватне пословне могућности могле би да се отворе и за Авганистан и за Кину, слаже се коментатор Азије и Пацифика. Према неким проценама, Авганистан има између једног билиона и три билиона долара рудног богатства у подземним резервама, укључујући огромна налазишта злата и литијума која се могу користити за развој батерија за електрична возила.
Док Авганистанци држе многе минерале и ретке земље, недостаје им инфраструктура и опрема за њихову експлоатацију и продају глобалним купцима, наглашава Паукен, додајући да би кинеска помоћ да се истражи ово богатство могла да добро дође.
Прочитајте још:
Амерички „неуспех“ у Авганистану – замка за Кину?
Глобал тајмс: Да ли је Авганистан предзнак будуће судбине Тајвана
„Ово је највећа срамота у историји САД, Кина нам се смеје“: Трамп о повлачењу из Авганистана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала