Неочекивани „посетилац“ изронио из мора након ерупције подводног вулкана /фото/

© Фото : Sergey Kud-Sverchkov / RoscosmosАтол Тупаи
Атол Тупаи  - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Пратите нас
Ново острво изронило је из мора код обале Иво Џима у Јапану након ерупције подморског вулкана која је започела прошле седмице, преноси „Џапен тајмс“ позивајући се на јапанску обалску стражу.
Острво у облику латиничног слова „Ц“ и пречника око 1 километар, обалска стража открила је у недељу око 1.200 километара јужно од Токија док је у недељу пратила ерупцију из ваздуха, преноси „Спутњик интернешнал“.
Према наводима медија, овај развој дешавања није баш неуобичајен, јер је појава нових острва на том подручју претходно потврђена 1904, 1914. и 1986. године.
Међутим, три поменута острва подлегла су ерозији и вратила се испод таласа. Острво откривено 1986. године издржало је само два месеца на површини пре него што је потонуло.
Иако би ново острво теоретски могло да постане део јапанске територије, „ако буде признато као природно формирано острво према међународним стандардима“, такав потез „не би требало да утиче на територијалне воде земље или искључиву економску зону“, чак и ако не потоне као остала острва, додаје лист.
Прочитајте још:
„Из њиховог желуца излази само пластика”: Упозорење на опстанак једног од симбола Медитерана
Спектакуларан призор: Етна избацује ужарене фонтане лаве /видео/
Директно из гротла вулкана: Невероватан снимак и епски крај дрона који је улетео у лаву /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала