Поново варнице на релацији Минск-Варшава због миграната на граници

© REUTERS / POLISH BORDER PATROLПољска погранична полиција приводи мигранте који су покушали да пређу границу
Пољска погранична полиција приводи мигранте који су покушали да пређу границу - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Пратите нас
Пољски премијер Матеуш Моравецки оптужио је Минск да намерно користи мигранте из Сирије, Ирака и Авганистана како би испровоцирао хуманитарну кризу на граници са земљама Европске уније и обећао да их неће пустити у земљу, преноси АП. Белоруска страна каже да Варшава поново покушава насилно да истера мигранте у Белорусију.
„Мигранти су људи са којима искрено саосећам. Они су инструмент, средство у рукама белоруског председника Александра Лукашенка“, изјавио је премијер.
С тим у вези, истакао је да Пољска неће подлећи тој „уцени“ и да ће спречити продор миграната на своју територију. Пољска војска је, подсетимо, јуче поставила неколико километара бодљикаве жице дуж границе.
Ситуацију са мигрантима на пољско-белоруској граници прокоментарисао је и заменик министра спољних послова Пољске Марчин Пшидач за телевизију „ТВН24“, рекавши да су је изазвале белоруске власти.
„Миграција на пољским границама је у суштини политичка операција Александра Лукашенка. Не може бити пристанка на то да се ти људи цинично користе као живи штит, као инструмент политичког притиска на Пољску. Те мигранте је послао Лукашенко, који на тај начин покушава да нас испровоцира“, рекао је Пшидач.
Граница између Белорусије и Летоније - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2021
Лукашенко наложио снагама реда: Затворите сваки метар границе
Према његовим речима, пољска граница може да се пређе само на утврђеним местима уз одговарајуће документе.
„Покушај доспевања у Пољску преко зелене границе је лош пут“, изјавио је дипломата и додао да Варшава то сматра провокацијом белоруских служби и да очекује промену те политике.

Шта кажу у Белорусији

Истовремено, државни погранични комитет Белорусије саопштио је да је на граници двеју земаља затекао четворицу миграната које је пољска страна насилно протерала на белоруску територију.
„Граничари из Гродна су непосредно на белоруско-пољској граници нашли 18. августа четворицу грађана који нису изгледали као Словени. Насилно су протерали мушкарце на територију наше земље“, наводи се у саопштењу белоруског комитета.
У саопштењу се истиче да су „мигранти објаснили да су их пољски граничари одвели на пољско-белоруску границу“, као и да се један од странаца, са очигледним знацима инвалидитета, осећао лоше због чега је хоспитализован у Гродну.
Раније је комитет саопштио је да су пољски граничари довели претученог мигранта на белоруску границу.
У последње време Литванија, Летонија и Пољска јављају о расту броја приведених илегалних миграната на граници са Белорусијом. Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да Минск више неће спречавати прилив илегалних миграната у земље ЕУ – због санкција Запада за то нема ни новца ни снаге.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала