Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Последњи бастион одбране: Противници талибана моле Запад да им пошаље оружје

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаТалибани после смене власти у Авганистану
Талибани после смене власти у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Пратите нас
Противници талибана (терористичка организација забрањена у Русији) из провинције Панџшер, која није под контролом тог покрета, позивају Запад да им достави оружје, изјавио је њихов лидер Ахмад Масуд, преноси лист „Вашингтон пост“.
Масуд, кога лист назива лидером Фронта отпора Авганистана, је син покојног лидера „Северне алијансе“ Ахмада Шаха Масуда, који се такође борио против талибана.
Према речима Масуда млађег, САД и њени савезници су „напустили битку“, међутим, Америка још увек може бити „велики арсенал демократије“.
„Молим пријатеље Авганистана на Западу да нас подрже у Вашингтону и Њујорку, пред конгресом и администрацијом америчког председника Џозефа Бајдена, да нас подрже у Лондону, где сам студирао, и у Паризу, где су мом оцу овог пролећа одали почаст назвавши једну алеју на Јелисејском пољу по њему“, изјавио је вођа побуњеника.
Авганистански војници - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2021
Криза у Авганистану
У току борбе у Авганистану: Десет хиљада авганистанских војника устало против талибана
Како тврди Масуд, на његов позив су одговорили војници авганистанске војске и специјалци који су кренули ка провинцији Панџшер наоружани и са техником.
„Шта год да се догоди, ја и моји војници муџахедини ћемо штити Панџшер као последњи бастион авганистанске слободе. Наш ратнички дух је недодирљив. Ми из искуства знамо шта нас чека. Међутим, нама је потребно више оружја, више муниције и опреме“, наводи он.
Раније је војни извор у Кабулу за Спутњик рекао да су снаге потпредседника Афганистана Амрулаха Салеха, који се раније прогласио за председника републике, повратиле контролу над подручјем Чарикар у провинцији Парван и воде борбе против талибана у Панџшеру.
Десет хиљада војника, укључујући снаге генерала Абдул Рашида Дустума, крећу се ка Панџшеру у рат против талибана.
Све о кризи у Авганистану прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала