Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Шеф руског Савета безбедности: САД за 20 година претвориле Авганистан у глобалну нарко лабораторију

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Пратите нас
Америка је за протеклих 20 година претворила Авганистан у нарко лабораторију глобалних размера, производња дроге у тој земљи је у том периоду порасла 40 пута, изјавио је секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев.
Истовремено, како је рекао, развој Авганистана и њене државности уназађен је за неколико деценија.

„Уместо да се бори против трговине дрогом у последње две деценије војно-политичког управљања Авганистаном Америка је у тој земљи реализовала пројекат стварања глобалне нарко лабораторије. Производња дроге порасла је 40 пута. Поред тога порасла је и терористичка активност, а у Авганистану су се усталиле терористичке организације попут Ал Каиде, ДАЕШ, Исламског покрета Источног Туркестана и осталих који на Авганистан гледају као на земљу одакле би после могли да пребаце активност и на друге земље Централне Азије“, нагласио је Патрушев у интервјуу за лист „Известија“.

Он је такође казао и да Америка за сво то време и поред улагања огромне суме новца није успела да обучи авганистанску војску и полицију како би пружила отпор талибанима будући да су се они приликом офанзиве терориста предавали без икакве борбе.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2021
Криза у Авганистану
Лавров: Ситуација у Авганистану – колапс након исхитреног повлачења САД и НАТО

Западне обавештајне службе су одрадиле лош посао

Актуелна ситуација у Авганистану је делимично и заслуга некомпетентно одрађеног посла западних обавештајних служби и других делова НАТО-а, изјавио је Патрушев.

„Уверење војног и политичког руководства САД и њихових савезника да они у потпуности контролишу ситуацију у Авганистану је довела до апсолутног незнања и лоше процене реалне ситуације у тој земљи“, констатовао је он.

Патрушев је оценио и да су слични пропусти направљени и када је реч о другим земљама Блиског истока, попут Сирије, Ирака и Либије.

Обични грађани плаћају цех

Секретар руског Савета безбедности је оценио и да су сада обични грађани Авганистана приморани да плате цех за грешке које је начинио Вашингтон.

„У питању је још један пример уверења англосаксонаца у исправност доношења одлука сваљујући притом све грешке на друге. Америка управо то сада и ради. Оптужује бившу авганистанску власт за некомпетентност иако ју је сама и поставила, а говори и о недовољној припреми авганистанске војске иако ју је сама и обучавала“, нагласио је.

Патрушев је додао и да Американци и Европљани сада из Авганистана евакуишу своје људе и војску, а све оне Авганистанце који су сарађивали са њима остављају на цедилу.
„Време је да се европски заговорници људских права запитају како се све то сада уклапа у те фамозне западне вредности?“, закључио је.
Све о кризи у Авганистану прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала