Шијаковић упозорава: Одиграла се специјално режирана акција пред устоличење митрополита Јоаникија

© Sputnik / Александар МилачићВладика Јоаникије одржао је потресан говор на сахрани митрополита Амфилохија у Подгорици.
Владика Јоаникије одржао је потресан говор на сахрани митрополита Амфилохија у Подгорици. - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Пратите нас
Дубока држава је на Ивановим коритима на хришћански празник организовала догађај којим је узурпирала цркву и црквену имовину, казао је професор Богољуб Шијаковић коментаришући за Спутник упад присталица непризнате „Црногорске православне цркве” у цркву Преображења Господњег под Ловћеном.
Истовремено, полиција није дала свјештеницима Митрополије црногорско-приморске да одрже литију.
„Ја оно што се десило у цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима гледам као дио оперативних активности пред устоличење митрополита Јоаникија 5 . септембра у Цетињском манастиру. То су активности којима управља Мило Ђукановић, а којима се ефективно не супротставља премијер Здравко Kривокапић. Зашто то кажем? Зато што имамо парадоксалну ситуацију да црногорска полиција обезбјеђује провалнике у вршењу кривичног дјела провале и омогућава им да узурпирају туђу имовину. Дакле, треба поставити питање Влади Црне Горе како је могуће да полиција обезбјеђује провалнике, а забрањује да свештеници Митрополије црногорско-приморске уђу у своју цркву и одрже литију”, пита Шијаковић.
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2021
Порука са Цетиња уочи устоличења Јоаникија: Сачувајмо мир и достојанство
Он поставља питање на основу чије одлуке је свештеницима МЦП забрањен улаз у њихову цркву, јер су таквим понашањем полиције повријеђени Устав Црне Горе, Закон о слободи вјероисповијести, право на вјерска окупљања, грађанско и имовинско право… „Интересантно је да ове правне повреде омогућава полиција”, каже Шијаковић.
Он указује да државна сила умјесто да јемчи владавину права, она је угрожава.
„Том силом управља Влада Црне Горе и онда је то питање за премијера Kривокапића и вицепремијера Дритана Абазовића , који контролише све безбједносне службе, да ли су почели да примјењују пропали закон Мила Ђукановића који је предвиђао отимачину власништва Митрополији црногорско-приморској, а који је био узрок почетка литија и промјене власти на изборима у Црној Гори 30. августа прошле године. Kако то да Влада Црне Горе његује инструменте присиле против воље већине њених пореских обвезника”, каже Шијаковић.
Он истиче да би све то ваљало питати Владу црне Горе и оно што се десило на Ивановим коритима поставити на тај ниво, а не на ниво да је то урадила шачица неконтролисаних појединаца неке службе.

„Треба истаћи да ће одлучност цркве и народа да одбране своју слободу и право побиједити. То што су владајуће структуре учиниле све да трансформишу вољу грађана у правцу политике Мила Ђукановића и ДПС-а је привремено и ово је порука народу Црне Горе да треба да буде спреман да опет брани своју слободу“, истиче Шијаковић.

Тензије прави онај ко не познаје Црну Гору

Владимир Павићевић из Платформе за Црну Гору каже да је устоличење Митрополита црногорско-приморског Јоаникија свечани чин и да се њему данас у Црној Гори радују и вјерници и они људи који нису вјерници, а који поштују велику историју Митрополије и традиције Црне Горе и Црногораца. „Сједиште Митрополије је на Цетињу и природно је да та свечаност буде уприличена у Цетињском манастиру“, истиче Павићевић.
Павићевић за Спутњик каже да тензије око црквеног питања данас прави само онај ко суштински не познаје Црну Гору и ко процјењује да стварање тензија може бити политички колико-толико корисно. „А то је у Црној Гори данас Ђукановићев ДПС. Мило наставља да екстремизује своју политичку позицију, а таквим приступом може само на крају да умањи број гласача ДПС-а. Занимљиво је да и Душко Марковић својом данашњом изјавом опомиње Мила Ђукановића да радикализмом само штети свима у ДПС-у”, истиче Павићевић.
Прочитајте још:
Дипломате САД и ЕУ огласиле се о устоличењу Јоаникија
Градоначелник Цетиња писао амбасадорима: „Апелујте да устоличење Јоаникија буде на другом месту“
Устоличење Јоаникија на Цетињу 5. септембра, дочек патријарха дан раније у Подгорици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала