Скандал у Црној Гори: Мирашеви „запосели“ Иванова корита и одржали лажну литургију /видео/

© Фото : Фото Митрополија црногорско-приморскаЦрква Преображења на Ивановим коритима
Црква Преображења на Ивановим коритима - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Пратите нас
Цркву Преображења Господњег на Ивановим коритима синоћ је „запосела“ канонски непризната Црногорска православна црква, коју предводи самозвани митрополит Мираш Дедеић, а Митрополија црногорско-приморска најавила је да ће тим поводом предузети одговарајуће правне радње јер је реч о неовлашћеном заузимању објекта Митрополије.
У међувремену, црногорски медији су пренели да је непризната ЦПЦ јутрос служила литургију на Ивановим коритима и да су догађај обезбеђивале јаке полицијске снаге. Додаје се да је пролаз ка Ловћену био је блокиран у Ловћенкој улици у граду, тако да грађани нису могли да стигну до Иванових корита
Митрополија у саопштењу истиче да је метоху Цетињског манастира и ове године на празник Преображења Господњег онемогућено да се служи празнична Света Литургија у цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима.
„Овога пута је, овај ионако тужан догађај, био утолико жалоснији због чињенице да се, по сазнањима добијеним од полиције, група (полиција је рекла да се ради о четири особе), од Митрополије неовлашћених лица, претпостављамо оних који се лажно представљају као свештеници, још синоћ затворила у ту мученичку цркву“, каже се у саопштењу
Како се наводи, полицијски службеници су јутрос, најпре на Цетињу, а потом и на лицу места, обавестили свештенство Митрополије да не могу да уђу у цркву јер се тамо већ налазе нека лица.
Митрополија ће поводом оваквог спречавања и ометања вјерског обреда, као и неовлашћеног заузимања објекта Митрополије, предузети одговарајуће правне радње, а у обавиће и молитве малог освећења цркве, због тога што су особе који нису свештеници вршили у њој радње које су имале карактер верског обреда.
Наглашава се да је Митрополија полицији, управо због проблема ранијих година, иако није дужна да пријављује верске обреде, најавила да ће се јутрос служити у цркви на Ивановим коритима.
„Немамо никакве сумње да се овде ради о, још једном у низу, покушају подизања тензија пред свечани догађај устоличења митрополита Јоаникија, а сасвим је јасно да иза овога стоје идеолошко-политичке структуре бившег режима које непрестано, износећи неистину до неистине, нападају Митрополију, а доказ да је то тако имали смо прилику недавно да видимо у хушкачком и мрзитељским тексту бившег директора Управе полиције, а актуелног саветника за безбедност Председника Црне Горе, који се ничим није оградио од скандалозних ставова тог несрећног човека“, каже се у саопштењу Митрополије и додаје:
„Користећи незнање једног броја грађана Црне Горе по црквеним питањима, они покушавају да изазову немире, али се уздамо у Бога и у разумност највећег броја грађана Црне Горе, да у томе неће успети, о чему треба приљежно да брину и надлежни државни органи“.
Митрополија поручује да ће остати онаква каква је и била, отворена за све људе без разлике у њиховом националном и политичком изразу, али, такође, врло одлучна у томе да не допусти нарушавање њеног историјског трајања, као и права на име, достојанство, имовину и унутрашњи поредак.
„Митрополије не провоцира никакве сукобе нити их жели у било ком облику, али инсистира да се поштују верска права, како ње као институције, тако и свих њених верника. То не треба никоме да смета. Кампања која се води против Митрополије, али и помесне нам Српске Патријаршије, није ништа друго него кампања мржње и нетрпељивости, што је у потпуном несагласју са принципима равноправности грађана и толеранције, које наводно промовишу они који ову кампању спроводе“, закључује се у саопштењу.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала