- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шта чека свет после победе Талибана? | Од четвртка до четвртка

Пратите нас
Свет је затекла вест о муњевитом али траљавом повлачењу САД из Авганистана. У Црној Гори се не стишава бука око устоличења изабраног митрополита црногорско приморског Јоаникија на Цетињу.
Све су ово теме за др Слободана Јанковића са Института за међународну политику и привреду.
Четири дана након што су преузели Кабул од владе која је уживала подршку Запада и 102 године након што је Британија морала да напусти ту земљу, Талибани су прогласили стварање исламског емирата Авганистан.
Јанковића ћемо питати шта представља појам исламски емират? Којој је верзији ближи – да је ово највећи пораз САД и НАТО или да је створен пакт САД, Талибана и Пакистана? Како ће повлачење САД утицати на позиционирање у међународним односима? Да ли је ово крај америчког интервенционизма? Каква је улога Турске у Авганистану? Ово је потрес који је задесио централну Азију али ће се прелити и на Билски исток и Европу. Има ли Европа разлога да страхује од најезде избеглица? Да ли може да се прави паралела са америчким напуштањем Сајгона односно Вијетнама?
Очекује ли инциденте на Цетињу поводом устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија?
Од Четвртка до четвртака - гост Слободан Јанковић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала