Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Хиљаде људи на аеродрому, а авиони за евакуацију из Авганистана полећу скоро потпуно – празни /фото/

CC0 / Pixabay / Авион
Авион - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Пратите нас
Док се очајни Авганистанци и даље окупљају испред аеродрома у Кабулу у нади да ће бити превезени авионом на сигурно, фотографија коју је снимила евакуисана особа открила је да је скоро свако место на њеном лету ван те земље празно.
Пол Пен Фартинг, бивши командос Краљевских маринаца који управља склоништем за животиње у главном граду Авганистана, поделио је фотографију коју је снимила његова супруга, а на којој се види унутрашњост војног транспортног авиона укљученог у операцију евакуације која је у току.
Слабо осветљен авион био је скоро потпуно празан, са редовима непопуњених седишта.
„Каиза је на путу ка кући“, објавио је Фартинг на Твитеру у четвртак, мислећи на своју супругу. „АЛИ овај авион је празан... Скандалозно, јер хиљаде људи чека и бива смождено испред аеродрома у Кабулу јер не могу да уђу. Нажалост, људи ће бити остављени кад се ова мисија заврши, јер ми то НЕ МОЖЕМО да изведемо како треба“.
Фартинг је касније рекао за „Скај њуз“ да су се он и његова супруга, која је држављанин Норвешке, ноћу упутили на аеродром како би избегли велике гужве које су се формирале испред ваздушног чворишта откако су 15. августа талибани заузели главни град.
Његова супруга је одлучила да напусти Авганистан и оде у родну Норвешку, док је Фартинг одлучио да остане, обећавши да ће остати у земљи све док сви његови запослени из Авганситана, њих 71, не буду евакуисани са својим породицама. Она је имала срећу да добије место на лету ван земље, али је очигледно била изненађена зато што је била једна од малобројних путника.
Британско Министарство одбране саопштило је да готово празна летелица није њихова, пренео је „Скај њуз“.
Према речима бившег маринца, авиони полећу са аеродрома у Кабулу сваког сата „без обзира да ли су пуни или не“. Истовремено, многи људи не могу ни да дођу до аеродрома, јер талибани појачавају патроле и контролне пунктове по граду.
„Оставићемо људе иза себе, то је апсолутна ствар“, рекао је Фартинг описујући „срцепарајућу“ ситуацију у главном граду.
„Ово је потпуно упропашћавање евакуације. Видећемо неке апсолутно ужасне сцене“.
Фартинг је рекао да се плаши да ће морати да се врати на аеродром, објашњавајући да не зна како ће себи и свом преосталом особљу осигурати сигуран пролаз, преноси РТ.

Критике на рачун Запада

Као и њени западни савезници, Велика Британија се суочила са критикама због тога што није реаговала раније у евакуацији грађана и избеглица, док су се талибани приближавали престоници. Министар оружаних снага Џејмс Хипи обећао је да ће британска војска радити на томе да извуче „што је могуће више људи“, признајући притом да неће бити могуће евакуисати све. Рекао је да би „ваздушни мост“ ван Авганистана могао да функционише још најмање 48 сати, те да се британска влада нада да ће евакуисати око 1.000 људи дневно.
Министри су раније негирали да су скоро празни авиони РАФ -а напуштали Кабул, наводи „Телеграф“.
У међувремену је око 125 Авганистанаца, ангажованим да чувају британску амбасаду у Кабулу, речено да неће бити евакуисани, јер нису радили „директно“ за Лондон, известио је у четвртак „Гардијан“.
Подсетимо, у уторак је први немачки војни авион који је слетео у Кабул откако су талибани преузели власт евакуисао само седам људи због хаоса на аеродрому у главном граду Авганистана.
Немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер изјавила је да су имали врло мало времена, због чега су укрцали само људе који су били на лицу места. Немачка је, иначе, имала други највећи војни контингент у Авганистану после Сједињених Држава.
© AP Photo / David GoldmanСтановници САД-а у Кабулу обавештени су да летови за евакуацију функционишу по принципу „први стигао – први услужен“
Амерички војници укрцавају се у авион за Авганистан - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Становници САД-а у Кабулу обавештени су да летови за евакуацију функционишу по принципу „први стигао – први услужен“
Сједињене Државе такође су се бориле са евакуацијом својих грађана док су одвраћале Авганистанце који су тражили лет из Кабула. Становници САД-а који су се нашли у главном граду Авганистана обавештени су да летови за евакуацију функционишу по принципу „први стигао – први услужен“ и да америчка влада не може да обезбеди сигуран пролаз до аеродрома.
Наводно је најмање 12 људи убијено на аеродрому и око њега откако су талибани заузели Кабул 15. августа. Верује се да је неколико жртава убијено, док су друге можда погинуле у стампеду. Најмање две особе су наводно погинуле након покушаја да се закаче за авион који је полетео са аеродрома. За чување ваздушног чворишта тренутно су задужене америчке војне снаге.
Прочитајте још:
Папир који је узбуркао САД: Посебна правила за бекство из Авганистана — дан пре уласка талибана
Сведочење Србина из Грачанице који је евакуисан из Авганистана: „У Кабулу владају страва и ужас“
На аеродрому у Кабулу страдало 40 људи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала