Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

„Не могу да кажем какав ће бити коначан исход“: Бајден се обратио поводом ситуације у Авганистану

© AP Photo / Matt SlocumЏо Бајден и Камала Харис
Џо Бајден и Камала Харис - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден био је „под ватром“ последњих дана након што су талибани (терористичка организација забрањена у Русији) брзо заузели Авганистан, јер су америчке снаге остале у ратом разореној земљи покушавајући да евакуишу своје сународнике и авганистанске држављане који имају визе. Он је чврсто тврдио да је повлачење било неопходно.
Како је рекао, дужи останак не би био оправдан. Бајден је америчкој јавности данас изнео најновије податке о текућим напорима у повлачењу у Авганистану, признајући на крају да не може рећи какав ће бити „коначан исход“ у централноазијској држави.
Он је новинарима у Белој кући рекао да су, док су САД чиниле „све што су могле“ да обезбеде „сигурну евакуацију“, невоље биле неизбежне усред напора за масовну евакуацију.
„Сваки Американац који жели да дође кући, одвешћемо га кући", рекао је Бајден. „Не могу да обећам какав ће бити коначан исход нити да ће бити без ризика од губитка, али као врховни командант, мобилисаћу све потребне ресурсе“.
Међутим, он је такође признао да би слање додатних америчких трупа ради преузимања америчких снага неизбежно изазвало „ужасно много нежељених последица“, одговарајући на питање да ли ће око авганистанског међународног аеродрома „Хамид Карзај“ бити формиран опсег.
Он је одбацио тврдње да су талибанске снаге спречавале Американце да стигну на аеродром, рекавши да није добио „никакве назнаке“ о таквим тврдњама, али да ће „бити учинињено све што треба да се уради“. Бајден је касније благо повукао своје примедбе и објаснио да су велике гужве на аеродрому резултат „махните навале“.
Амерички председник није изнео тачан број Американаца који су још у Авганистану, рекавши да званичници и даље раде на верификацији броја. Речено је да је на терену отприлике 6.000 америчких војника и да је од јула обављено 18.000 евакуација, од којих је 13.000 изведено од 14. августа.
„Ово је један од највећих, најтежих авио-превоза у историји“, рекао је Бајдејн.
© AP Photo / Andrew HarnikБајден није изнео тачан број Американаца који су још у Авганистану
Новоизабрани амерички председник Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Бајден није изнео тачан број Американаца који су још у Авганистану
Он је поновио претходну изјаву да би САД могле да пређу рок до 31. августа, али и да верује да ће евакуација свих Американаца и авганистанских држављана који имају визе бити завршена у предвиђеном року. „Ту процену ћемо донети у ходу“, рекао је он.
Упитан како савезници НАТО-а гледају на процес повлачења САД-а, Бајден је напоменуо да су савезници у НАТО-у били свесни планова САД-а и да је он добио њихову подршку у вези с америчким повлачењем.
„Нисам приметио да наши савезници широм света сумњају у наш кредибилитет“, рекао је он неколико тренутака након што је назначио да ће званични састанак Г7 бити сазван током наредне недеље како би „координисали наш заједнички приступ... Авганистану и напредовали“.
Вреди напоменути да су у последњих неколико дана амерички савезници гласно говорили о повлачењу трупа и о томе како би то могло довести до даљег погоршања у Авганистану. Заправо, британски министар одбране Бен Волас раније је изјавио да би повлачење САД створило окружење за настанак нових екстремистичких група.
Бајден је даље изјавио да ће званични састанак Г7 бити сазван током наредне седмице како би „координисали заједнички приступ... Авганистану и напредовали“. Међутим, открио је и да је амерички државни секретар Ентони Блинкен раније данас одржао састанак са министрима иностраних послова Г7 ради координисања потенцијалних одговора на повлачење.
Бајденово обраћање десило се само неколико сати након што су се појавили извештаји у којима се детаљно наводи да су евакуациони летови са Међународног аеродрома „Хамид Карзај“ у Кабулу привремено заустављени након што је утврђено да Катар мора стане са преузимањима.
Прочитајте још:
Јасна поука за америчке пулене: Вашингтон више није светионик — то ће осетити цео свет /видео/
Џонсон: Британија ће сарађивати са талибанима ако је потребно
Шта НАТО поручује талибанима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала