Бајден потписао указ који омогућава увођење санкција руским енергетским пројектима

© Фото : Maxim ShemetovЛого гасовода Северни ток 2 на цеви направљеној у постројењу за ваљање цеви у Чељабинску
Лого гасовода Северни ток 2 на цеви направљеној у постројењу за ваљање цеви у Чељабинску - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден издао је указ којим се дозвољава увођење санкција руским енергетским пројектима, укључујући гасовод „Северни ток 2“, и о томе обавестио Конгрес.
„Овим вас обавештавам о доношењу указа о усвајању додатних мера према одређеним руским гасоводима за извоз енергетских ресурса у случају ванредног стања у земљи... у вези са претњом по националну безбедност, спољну политику и економију Сједињених Америчких Држава, проистеклу од штетних спољних активности владе Руске Федерације“, наводи се у Бајденовом писму упућеном Конгресу које је објавила Бела кућа.
Министарство финансија САД - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
САД увеле санкције неколицини Руса због ситуације са Наваљним и „Северног тока 2“
У изјави се напомиње да је указ усмерен на пројекте руских гасовода који наводно доводе до „ширења утицаја Русије на енергетске ресурсе Европе“, што би требало да ослаби енергетску безбедност Европе, укључујући и Украјину, као и „источно крило НАТО-а и Европске уније“.

Осим тога, на тај начин се појављује „претња по националну безбедност, међународне послове и економију“ Сједињених Америчких Држава.

Такође се наводи да ће одлуку о санкцијама „Северном току 2“ доносити амерички државни секретар заједно са министром финансија.
„Указ блокира имовину и имовинске интересе страних лица које је одредио државни секретар након консултација са министром финансија... за учешће у одређеним активностима или пружање одређених услуга које доприносе, конкретно, изградњи ‘Северног тока 2’“, истиче се у изјави.
Прочитајте још:
Амерички портал: Европа ће сносити последице због „Северног тока 2“
Амерички медији откривају: Зашто је Бајден „дозволио“ завршетак изградње „Северног тока 2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала