Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Папир који је узбуркао САД: Посебна правила за бекство из Авганистана — дан пре уласка талибана

© AP Photo / Shekib RahmaniМеђународни аеродром у Кабулу
Међународни аеродром у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Пратите нас
Стејт департмент објавио је упозорење за америчке држављане које се односи на евакуацију из Авганистана, а једна ставка, у којој се наводи да летови из Кабула морају да се плате, привукла је пажњу медија.
„Ако имате букиран лет, не отказујте га“, стоји у обавештењу Стејт департмента, али уз напомену да држављани САД који желе да напусте Авганистан морају да попуне посебан захтев, односно „уговор о задужењу“.
Наиме, наводи се да би лет могао да их кошта 2.000 долара, а можда и више. Уколико не измире дуг, како се додаје, неће моћи да обнове пасош.
Међутим, након што је део тог документа подељен на друштвеним мрежама, Стејт департмент је, судећи према изјави портпарола, одустао од наплате.
„У овим јединственим околностима, не намеравамо да тражимо надокнаду било које врсте од оних који беже из Авганистана“, навео је у саопштењу портпарол Стејт департмента Нед Прајс.
„Вашингтон егзаминер” примећује да је документ објављен у суботу, 14. августа, дан пре него што су припадници покрета Талибан (терористичка организација забрањена у Русији) заузели Кабул после чега је међународни аеродром „Хамид Карзаи“ постао место хаотичних сцена пошто је велики број људи покушавао да напусти главни град Авганистана.
Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
5 Септембар 2022, 13:06
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала