Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Страшне слике пред очима Србина који се домогао слободе у Грачаници: С оружјем смо чекали талибане

© Фото : Спутњику уступио Александар ЦвејићАлександар Цвејић
Александар Цвејић - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Пратите нас
Кад смо први пут пробали да уђемо у војни део аеродрома, нисмо успели, Американци нас нису пустили. Не само нас, они нису пустили ни своје држављане. Касније су капију аеродрома преузели Британци, прошли смо, али тада смо већ били и на списку, каже за Спутњик Александар Цвејић, један од двојице држављана Србије који је евакуисан из Авганистана.
Он додаје да је неизмерно срећан што се јутрос коначно пробудио у својој Грачаници.
Улазак талибана у Авганистанске градове задесио га је у Кабулу, где је и седиште фирме за коју је повремено радио од децембра прошле године, на одржавању блиндираних возила.
© Sputnik / Osman Nuri CeritИзбеглица из Авганистана
Избеглица из Авганистана - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Избеглица из Авганистана
Он додаје да је ситуација у Авганистану много гора од оне која се може видети на ТВ екранима. Неизмерно је срећан, каже, што су њега и Марка Прибака, који је такође евакуисан, Бошњаци и и Хрвати тамо примили у хотел у коме су били смештени. Али то није био крај драме.
„Све смо посматрали кроз сигурносне камере, била је то руља која је покушавала да уђе на аеродром. Када су дошли талибани, почистили су 8 хиљада људи за три, четири сата. Рашчистили су целу главну улицу која води до војног дела аеродрома. Било је и пуцњаве, пуцало се по цео дан. Да ли су пуцали у народ или у вис, то не знам. И ми смо добили оружје, да се чувамо, нисмо знали да ли ће да упадну у хотел, били су испред нашег хотела. Са тим оружјем, чували смо се тако, сви заједно“, препричава нам Цвејић драму.

Није ни слутио хаос

Он додаје да није слутио да може да дође до таквог хаоса у Кабулу.
„Да смо знали шта да очекујемо, ми бисмо се евакуисали много раније. Они су јако брзо ушли, затворили аеродроме, није било летова, нисмо могли нормално да изађемо из земље, за све смо морали да се сналазимо. Наравно да смо били уплашени, страшне су те слике“, прича још узбуђен Цвејић кога су у Грачаници у четвртак увече дочекале супруга и дете.
Додаје да они који су остали у Авганистану не могу да се надају добром:
„Знам да су почели да праве црне листе људи који су радили у иностраним компанијама, Авганистанце, за њих сигурно неће бити добро“.
Упитан, да ли верује да ипак постоји могућност да се ситуација у Авганистану нормализује, да завлада какав-такав мир, Цвејић каже да о томе нема говора.
© AP Photo / Rahmat GulТалибани испред аеродрома у Кабулу
Талибани испред аеродрома у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Талибани испред аеродрома у Кабулу
„Тамо ситуација нормална не може да буде никад, све док један народ не живи у једној држави. Ту мира никад не може да буде. Они не могу да раде и да живе заједно, талибани ће увек да буду моћнији, малтретираће остали народ, ако не физички, онда ментално. Кроз рад и на друге начине, ако већ све ово раде са женама, намећу им стил облачења и како да се понашају, замислите како ће тек да прођу радници, ако се супротставе, ако им кажу једну реч“.

Неће избеглице на КиМ

На крају разговора за Спутњик Цвејић истиче да је захвалан властима Србије које су му спасиле живот, а упитан шта мисли о евентуалном доласку избеглица из Авганистана на Косово и Метохију додаје:
„Неће избеглице ни привремено хтети да дођу код нас на Косово и Метохију, у то сам сигуран. Ово је мало предалеко за њих, а најпре зато што они овде немају шта да траже“.
Избеглице, Авганистан - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Драматичне сцене на улицама: Чега се у ствари највише плаши просечни Авганистанац
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала