Србијом хара вирус – симптоми слични ковиду 19

CC0 / Рixabay / Бол у стомаку
Бол у стомаку - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Пратите нас
Сезона је стомачних вируса и бактеријских инфекција и све је више позива Хитној помоћи због тога, а симптоми некад могу бити слични ковиду 19, па изазива додатни страх код људи.
Докторка Данијела Јевтић је за Јутарњи програм РТС-а објаснила да је вирус веома отпоран и да се може задржати у нашем телу и до месец дана.
„Стомачни вирус је често болест прљавих руку, преноси се преко воде, воћа, поврћа, чак и прљавих предмета. Инфекција може донекле изгледати као ковид, а тегобе настају око 24 сата након изложености. Отпоран је вирус и може се задржати у организму чак и тридесетак дана“, рекла је докторка, а затим навела са каквим су се тегобама јављали грађани, али и на које симптоме да обратимо пажњу.
„Звали су нас због високог притиска и болова у грудима, али све чешће се грађани јављају због савета у вези са стомачним проблемима. Инфекције стомачним вирусима су сада честе, има их и код деце и код одраслих и важно је запамтити да су најмлађи и најстарији и најугроженији. Kод њих регулаторни компензациони системи нису довољно ефикасни, и губитак течности и соли су опасни за њих“, испричала је др Јевтић, а затим наставила о симптомима.
„Први симптоми биће крчање у стомаку, надутост, температура, повраћање, пролив, па чак и увећање лимфних жлезда или цурење из носа“, упозорила је докторка.
Kада је у питању суочавање са овим вирусима, докторка Данијела Јевтић саветује да пазимо на исхрану како бисмо повратили изгубљене соли и течност услед дијареје и других стомачних тегоба којима смо били изложени.
„Одмах надокнадите течност и соли, уведите хигијенско дијетални режим. Дакле, пиринач на води, посне слане супе, дуобиотици и пробиотици. Kонтролишите и притисак, и знајте да тренутно има много инфекција, од вируса ту су ентеровирус и ротавирус, а од бактерија ешерихија, салмонела и хеликобактер“, посаветовала је докторка на крају разговора и нагласила да уколико симптоме стомачног вируса повежемо са онима карактеристичним за ковид да се одмах тестирамо и будемо сигурни.
Мед - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2016
Тајне руске медицине: Природом против желудачних и стомачних тегоба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала