Забрана за пластику: Влада Словеније донела уредбу, казне папрене

CC0 / Pixabay / Пластичне виљушке и ножеве посел употребе баците, искључиво су за једнокатну употребу, у супротном, могу бити опасне по здравље
Пластичне виљушке и ножеве посел употребе баците, искључиво су за једнокатну употребу, у супротном, могу бити опасне по здравље - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Пратите нас
Словеначка влада донела је одлуку о забрани продаје готово свих пластичних производа за једнократну употребу.
Уредбом, усвојеном на дописној седници владе, прописано је и означавање одређених пластичних предмета за једнократну употребу и њихово паковање ради подизања свести о рециклирању, јавила је словеначка агенција СТА.
Казне за непоштовање прописа крећу се до 3.000 евра за извршног или одговорног власника, до 5.000 евра за предузетнике па до 15.000 евра за правна лица.
Производи који се овом уредбом забрањују укључују пластични прибор за јело, тањире и сламчице, као и штапиће за уши, осим оних који се користе као медицинска опрема.
Забрана се односи и на употребу пластичних штапића за мешање и пластичних дршки за балоне, осим оних које су намењене за индустријску употребу, а не за купце.
Уредбом, којом се регулатива ЕУ преноси у домаће прописе, такође се забрањују паковања хране и пица од експандираног полистирена и предмети од оксо-разградиве пластике.
Уз то, уредбом се утврђују нова правила за означавање неких пластичних производа за једнократну употребу и њихове амбалаже како би се потрошачи информисали о томе како да поступају са отпадом од таквих производа.
Међу производима који подлежу таквом означавању су улошци, тампони и апликатори, влажне марамице, дувански производе са филтерима, филтери који се продају у комбинацији са дуванским производима и пластичне шољице, пренео је Танјуг.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала