Завршени разговори Путина и Меркелове ─ главна тема Авганистан

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаНемачка канцеларка Ангела Меркел и председник Русије Владимир Путин на састанку у Кремљу
Немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Русије Владимир Путин на састанку у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Пратите нас
Преговори између председника Русије Владимир Путина и немачке канцеларке Ангеле Меркел у Москви, који су трајали скоро три сата, су завршени. Једна од приоритетних тема био је Авганистан.
Како је на почетку конференције за медије рекао председник Путин, разговори су били конструктивни и „као и увек ─ одлични“.
Путин је рекао да је једна од приоритетних тема у разговору са Меркеловом била тема Авганистана. Он је подсетио да талибани контролишу скоро цео Авганистан и да се мора поћи од ове реалности како не би дошло до распада земље.
„Наш данашњи разговор са госпођом савезном канцеларком по традицији су били конструктивни и пословни. Подробно су, укључујући и уз учешће делегација, разговарали о стању и перспективама развоја руско-немачких односа, разменили мишљења о најширем кругу питања“, рекао је Путин на почетку заједничке конференције за медије.
Руски лидер је истакао да је важно спречити терористе да уђу у земље које се граниче са Авганистаном, укључујући и под маском избеглица.
„Покрет Талибан данас контролише практично читаву територију земље, укључујући и главни град. То су реалности и из тих реалности се мора полазити, не дозвољавајући распад авганистанске државе“, истакао је Путин.
„Неопходно је прекинути неодговорну политику спољног наметања туђих вредности, тежњу да се у другим земљама гради демократија по туђим обрасцима, не узимајући у обзир ни историјске, ни националне ни верске карактеристике и потпуно занемарујући традиције по којима живе други народи“, додао је он.
Талибани  - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Криза у Авганистану
Талибани: Позивамо све државе да нам помогну у обнови Авганистана
Руске власти добро познају Авганистан и знају колико је контрапродуктивно покушавати да се овој земљи споља наметну неуобичајени облици државне владавине и јавног живота, рекао је председник Русије.
„Ниједан такав друштвено-политички експеримент никада није имао успеха и само је довео до уништења држава и деградације њихових политичких и друштвених система“, додао је он.
Путин је приметио да се операција у Авганистану не може назвати успешном и додао да Русија, Сједињене Америчке Државе и европске земље морају да удруже снаге како би подржале авганистански народ и нормализовале ситуацију у Авганистану, нагласио је руски лидер.
„Мислим да је ово лекција из Авганистана и ми, заједно са другим партнерима, и са Сједињеним Америчким Државама, са европским земљама... треба да дамо све од себе да ујединимо напоре за подршку авганистанском народу како би се нормализовала ситуација у овој земљи и успоставили добросуседски односи са њом“, констатовао је Путин.
Немачка канцеларка сматра да међународна заједница мора да се бори против поновног појављивања тероризма у Авганистану.
„Што се тиче Авганистана, желела бих да вас подсетим на полазну тачку – терористичке нападе на територију САД 11. септембра. То је довело до почетка борбе против тероризма, након чега су уследиле мисије НАТО-а. И ситуација са тероризмом у Авганистану се побољшала у односу на то време. Али међународна заједница мора да се бори против обнове тероризма у Авганистану“, истакла је немачка канцеларка.

О гасоводу „Северни ток 2“

Са своје стране, немачка канцеларка саопштила је да је са Путином разговарала о гасоводу „Северни ток 2“ и закључивању споразума са Сједињеним Америчким Државима о том пројекту.
„Разговарали смо и о економским односима билатералне природе, они се развијају, и с тим у вези, наравно, говорили смо о ‘Северном току 2’. Желела бих да нагласим да ово није билатерални руско-немачки пројекат, већ (пројекат) на европском нивоу, јер су у њега укључена и друга предузећа из других земаља“, објаснила је Меркелова.
Она је додала да је током састанка било речи о документу закљученом између Сједињених Америчких Држава и Немачке и именовању Георга Графа Валдерзеа за специјалног представника владе за транзит гаса у Украјину.
„Председник и ја смо разговарали о томе да ће Граф Валдерзе бити веома искусан преговарач у вези са транзитом гаса у Украјину и после 2024. године. И ми сносимо одређену одговорност овде, без обзира на све економске аспекте које треба узети у обзир“, нагласила је немачка канцеларка.

Изградња при крају

Путин је навео да се изградња гасовода „Северни ток 2“ приводи крају.
Изградња гасовода Северни ток 2, немачка лука Мукран - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2021
Амерички медији откривају: Зашто је Бајден „дозволио“ завршетак изградње „Северног тока 2“
„Остало је још 15 километара по мору и то је све. Може се сматрати да се (изградња) ближи крају“, рекао је руски лидер.
Путин је напоменуо да је рута за транспорт гаса у Европу преко „Северног тока 2“ 2.000 километара краћа од транзитне руте кроз Украјину, а сам пројекат пет пута смањује емисије током транзита руског гаса у Европу.
Према његовим речима, перспективе за транзит гаса кроз Украјину после 2024. године (када истиче актуелни уговор) зависе од европских купаца – узимајући у обзир техничко стање и еколошке карактеристике украјинске руте.
Он је подсетио да се Меркелова „увек држала овог става о наставку транзита гаса кроз Украјину после 2024. године“.
„Уверио сам да ћемо у потпуности испунити све обавезе према транзитном споразуму чак и након што Меркелова напусти место канцелара“, рекао је Путин одговарајући на питање немачког новинара.
Он је додао да изјаве да је изградња „Северног тока 2“ политички процес представља „заблуду или покушај да се неко доведе у заблуду“, нагласио је Путин.

О Белорусији

Противречности унутар белоруског друштва могу се решити само у оквирима устава и без спољног мешања, рекао је Путин.
Руски лидер је објаснио да се на састанку разговарало и о Белорусији и да је ту тему дотакла канцеларка.

„Сматрамо да се противречности унутар белоруског друштва могу решити само у оквиру уставног и правног поља и да то могу решити искључиво сами Белоруси без спољног мешања“, нагласио је Путин.

Коментаришући ситуацију на белоруским границама, немачка канцеларка осудила је поступке белоруских власти у ситуацији са избеглицама на границама ове државе.
„У контексту Белорусије, најоштрије сам осудила употребу људи у невољи као хибридног оружја. Ради се о ситуацији на белоруско-литванској граници“, прецизирала је Меркелова.

Решавање ситуације у Донбасу

Руски председник рекао је и да је са немачком канцеларком разговарао о ситуацији на југоистоку Украјине.
Председник је приметио да је немачка канцеларка учинила много да помогне у решавању унутрашње украјинске кризе.
„Сви смо заједнички тражили могућности да вратимо мир у Донбас. Нажалост, до сада то нисмо могли да постигнемо“, додао је он.
Путин је додао да се због поступака украјинских власти чини да су у Украјини одустали од мирног решавања сукоба на истоку земље и затражио од немачке канцеларке да током њене посете Кијеву 22. августа утиче на украјинску страну.
Ситуација на југу Доњецке Народне Републике - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Ситуација у Донбасу се опет погоршава, покровитељи Кијева ћуте
„Не може да не забрињава чињеница да је Украјина усвојила низ закона и подзаконских аката, који су у суштини у супротности са Минским споразумима. Стиче се утисак да је руководство ове земље у принципу одлучило да одустане од мирног решавања ситуације“, објаснио је руски лидер.
Са своје стране, Меркелова је рекла да постоји одређена стагнација у раду нормандијског формата за решавање ситуације у Донбасу и да је потребно да се он оживи.
„Разговарали смо и о ситуацији у Украјини. Нормандијски формат је једини политички формат који имамо на располагању за дискусију о спорним темама. У овом тренутку постоји неки застој. Нажалост, дуж контакт-линије гину украјински војници и ја сам се залагала за наставак, давање више живота овом формату“, истакла је немачка канцеларка.
Путин је додао да је Меркелова увек била добродошла у Русију, тако ће бити и када напусти место канцелара Немачке.
Како је раније наведено у Кремљу, формат преговора не подразумева потписивање било каквих докумената.
Меркелова је дошла у посету Русији последњи пут као немачка канцеларка. У септембру се у Немачкој одржавају избори за Бундестаг на којима Меркелова неће учествовати.
Немачка канцеларка Ангела Меркел допутовала је у петак у Москву где се састала са председником Русије Владимиром Путином, а на почетку састанка изјавила је да упркос несугласицама између Немачке и Русије она има о чему да разговара са својим руским колегом.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала