- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Куд нестаде оног народа: Срби које није искварила епоха I Спутњик интервју

Пратите нас
Гост Спутњика је новинар и публициста Зоран Шапоњић, аутор збирке репортажа „Куд нестаде оног народа“ о тихим, невидљивим јунацима епохе, Србима који остају на својој земљи, скривени у планинама до којих још нису стигле пошасти напредног света.
Збирка репортажа о наизглед обичним људима и предивним пределима земаља у којима Срби живе далеко од свакодневице, буке и јурњаве за материјалним почиње причом забележеном у једном манастиру на дан смрти Патријарха Павла.
Зоран Шапоњић за Спутњик говори о људима који су остали у планинама Србије,који се одликују поштењем и добротом које је, према његовим речима, могуће наћи само на таквим местима.
Његова књига је слово о посебној врсти људи, посебној врсти доброте, посебној врсти поштења. Људима који раде најтежи посао на свету, али сведоче да благодарнији и задовољнији људи не постоје, а један од јунака, рабаџија Ненад Бујић, рекао му је, каже Шапоњић, највећу истину о томе у чему савремени људи греше;
"Зато што много желе, поставе себи много високе циљеве и мете, а онда цео живот пате због тога што не могу да их достигну. Он је те вечери у сеоској продавници купио векну хлеба и једну саламу, нема пара за друго, на томе ће живети наредних пет дана, али он ће бити срећан. У чему је наша срећа ако имамо сво богатство овога света, а несрећни смо због тога што не можемо да купимо скупа кола или стан у Београду? У чему је наша срећа?"
Шапоњић говори и о мучним причама о животу Срба са Косова и Метохије, поделио је њихову судбину небројено пута, а више од три године делио је и судбину Срба из Книнске крајине, а касније их сретао у избегличким центрима.
Овај награђивани аутор са пребогатом каријером током које је радио у неколико београдских редакција, тренутно је новинар „Курира“, а последњих седам година и уредник портала ''Искра'', који је основао Емир Кустурица.
За Спутњик говори и о сарадњи са прослављеним редитељем.
Аутор је Сенка Милош.
Спутњик интервју 21.08.2021.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала