Предсједница Социјалиста Црне Горе: Зашто се каснило са сједницом Вијећа за националну безбиједност

© Sputnik / Небојша ПоповићКривокапић са члановима свог кабинета у Белом салону Скупштине Црне Горе
Кривокапић са члановима свог кабинета у Белом салону Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Пратите нас
Вијеће за националну безбједност Црне Горе морало је раније бити сазвано с обзиром на безбједносне ризике у вези са устоличењем митрополита црногорско-приморског Јоаникија, оцјенила је Снежана Јоница, предсједница Социјалиста и чланица бившег сазива тог тијела, коментаришући сазивање седнице Вијећа за понедељак.
Вијеће за националну безбједност Црне Горе морало је раније бити сазвано с обзиром на безбједносне ризике у вези са устоличењем митрополита црногорско-приморског Јоаникија, оцјенила је Снежана Јоница, предсједница Социјалиста и чланица бившег сазива тог тијела, коментаришући сазивање седнице Вијећа за понедељак.
Добро је да је сједница Вијећа коначно сазвана, мада сматрам да њено сазивање по овом конкретном питању – које се тиче безбједносних ризика везаних за чин устоличења Митрополита Јоаникија, неопростиво касни, каже Јоница за Спутњик.
“Из којих разлога је премијер Кривокапић избјегавао да сазива Вијеће за националну безбједност и да обезбједи да се на овом нивоу од самог почетка прате све безбједносне пријетње и ризици везане за овај догађај од изузетне важности, остаје нејасно.
Кључно правило за рад безбједносног сектора је да се изазови, ризици и пријетње правовремено предвиде и анализирају, да се одговори на њих унапријед дефинишу, да се створе услови за јединство акције свих субјеката у систему и обезбиједи ефикасно сузбијање ризика по јавни ред и мир”, истиче Јоница
Она напомиње да су органи који чине обавјештајно безбједносни сектор дужни да, у оквиру својих надлежности, непосредно сарађују и међусобно размјењују, односно уступају, обавјештајно безбједносне податке, а кључна надлежност Вијећа за националну безбједност је усмјеравање и координација рада органа који чине обавјештајно безбједносни сектор.
“Сматрам да је Вијеће за националну безбједност морало предузети радње на усмјеравању и коордиинацији рада свих органа из сектора безбједности одмах након што је била позната информација о томе када се планира устоличење Митрополита Јоаникија. Некако се оставља утисак да је остављено да свако дјелује појединачно, да се подижу тензије, па се тек сада умјесто превенцијом и сузбијањем Вијеће бави последицама.Не може се о “сазнањима за безбједносне пријетње” говорити у медијима, а не сазивати кључно безбједносно тијело које треба да се бави тим питањем,” указује она.
Јоница очекује да ће почев од најављене сједнице Вијеће за националну безбједност у пуном капацитету и конитунуитету предузимати све радње из своје надлежности и обезбједити да се планирани чин устоличења Митрополита одржи на Цетињу на начин на који је и планиран.
“Све друго би било потврда немоћи државе, што не би била добра порука, јер би то значило да постизборна реформа безбједносног сектора није остварена и да држава нема контролу над безбједносним службама”, поручује Јоница у изјави за Спутњик.
Прочитајте још:
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Кривокапић сазвао седницу Већа за националну безбедност за понедељак, на дневном реду – једна тачка
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Вуксановић: Непотребне тензије, вјерујемо да ће устоличење Јоаникија протећи у реду
Црква Преображења на Ивановим коритима - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
„Хоћете ли зауставити и Јоаникија“: Непризната ЦПЦ поднела кривичну пријаву против полицајаца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала