Србија Намибији дониралa 30.000 доза вакцина Спутњик Вe

© Sputnik / Лола ЂорђевићРуска вакцина „Спутњик Ве“
Руска вакцина „Спутњик Ве“ - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић допутовао је у Намибију, а повод за ту посету је донација 30.000 доза вакцина Спутњик Вe (Sputnjik V) против вируса корона.
Уговор о донацији, у престоници Намибије Виндхуку, потписали су Селаковић и намибијска министарка иностраних послова Нетумбо Нанди - Ндаитва која је током заједничког обраћања изразила огромну захвалност те земље за помоћ у борби против епидемије вируса корона.
Нанди - Ндаитва је казала да је солидарност коју је показала Србија једини начин да се победи вирус корона и навела да није могла ни да замисли да ће само седам недеља након разговора 2. јула са српским колегом о сарадњи у борби против ковид-а 19, министар Селаковић доћи у Намибију како би потписао уговор о донацији.
„Нисам могла ни да замислим да ћете прећи толики пут из Београда да потпишемо уговор о донацији Спутњик Вe вакцина. Ваше присуство овде показује српску солидарност са Намибијом“, навела је.
Додала је да ће уз ову донацију Намибија бити корак ближе победи над вирусом корона што се може учинити, како је рекла, само уз имунизацију становништва.
„Народ Намибије цени и захвалан је на овој донацији“, поручила је Нанди – Ндаитва.
Подсетила је на помоћ СФР Југославије у борби за независност Намибије и изразила велику захвалност и за то.
Шеф српске дипломатије Никола Селаковић подсетио је да је Србија чврсто и поуздано стајала уз Африку кроз читав период њене савремене историје, као и да је Србија као највећа наследница СФР Југославије наставила да подржава и помаже афричке народе током њихове праведне борбе за национално ослобођење.
„Као и у кључним тренуцима антиколонијалне борбе, када су Београд и Југославија дипломатски, морално, материјално и војно подржавали ослободилачке покрете афричких народа, тако и сада моја земља настоји да, у границама својих могућности, помогне братском народу Намибије у овим тешким и изазовним временима“, навео је министар.
Према његовим речима, вредности и принципи које баштине и Србија и Намибија су мирољубиво решење спорова, толеранција, равноправност, право на одрживи развој, поштовање међународног права, суверенитета, територијалног интегритета.
„То су принципи на којима мора бити утемељен свет будућности“, указао је Селаковић и додао да у том смислу нови изазови са којима се суочавамо у модерно време попут нове поларизације света, експанзионистичких провокација, пораста нетолеранције, тероризма... представљају заједничку бригу и захтевају заједнички одговор.
„Србија намерава да настави са политичком сарадњом са Намибијом, као и са другим државама афричког континента на познатим основама – поштујући независност, суверенитет, јединство и територијалну целовитост не мешајући се у унутрашња питања појединих земаља и уважавајући позиције Афричке уније о међународним питањима“, нагласио је шеф српске дипломатије.
Селаковић је истакао и да Србија високо цени подршку коју у очувању свог јединства и интегритета добија од Намибије.
Потписивању уговора присуствовао је и министар здравља Намибије који је нагласио захвалност Србији за донацију вакцинама која ће помоћи имунизацију у тој земљи која, како је оценио, за сада не иде баш најбоље јер им управо вакцине недостају.
У Намибији је до сада вакцинисано са обе дозе око пет одсто становништва, а од почетка пандемије у тој земљи је регистровано нешто мање од 123.000 заражених вирусом корона и 3.277 смртних случајева повезаних са ковид-ом 19.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала