"Плаво злато" на историјском максимуму: Да ли је ера јефтиног гаса завршена

© Sputnik / Лола Ђорђевић Гасовод
Гасовод  - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Пратите нас
Цене гаса ће и даље бити високе. Најчешће су лети цене ниже него зими, али ове године то није случај. На светском тржишту је дефицит гаса, између осталог и због хаварије у једној фабрици „Гаспрома“. Поред тога, практично да нема додатног транзита кроз Украјину. Да ли то значи да је завршена ера јефтиног гаса?
Уцена или потреба
У Европи је гас на историјском максимуму, премашивши 585 долара за 1.000 кубних метара. Цене су порасле после одлуке „Гаспрома“ да за септембар резервише само четири одсто додатних транзитних капацитета кроз Украјину. На аукцију је постављено 15 милиона кубних метара дневно.

Руска компанија је по уговору дужна да преко украјинског система за гас испоручи 40 милијарди кубних метара годишње. Могуће су испоруке додатних количина, али су оне скупље.

Међутим, без обзира на велику потражњу у Европи компанија је одбила да повећа производњу гаса. Како је појаснила директорка „Гаспром експорта“ и заменица директора „Гаспрома“ Елена Бурмистрова, уговорне обавезе са Украјином се у потпуности испуњавају. Према њеним речима, „резервације се врше у складу са априлским захтевима потрошача“.
Поред тога, ускоро ће зима и „Гаспром“ мора да попуни и руске залихе гаса.
Није искључено да је реч о комерцијалним условима резервације. Компанија не открива како ти уговори зависе од спот цене, када се купује у тренуцима непосредне испоруке. Постоји нека формула, али се она јавно не дискутује.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2021
Пољски угао: Зима ће натерати ЕУ да одобри пуштање у рад „Северног тока 2“
Раније је директор украјинског „Нафтогаса“ Јуриј Витренко изјавио да Русија једноставно уцењује Европљане. Због одбијања да се купе додатни капацитети гас постаје скупљи, сматра директор „Оператора гасно-транспортног система Украјине (ОГТСУ)“ Сергеј Макогон. Наводно, „Гаспром“ се нада да ће ускоро бити пуштен „Северни ток 2“.
Гасовод, који омогућава двоструко снабдевање Европске уније руским гасом кроз Балтичко море, саграђен је „до последње миље“.

„Покушаји да се поткопа, оспори и условљава његов завршетак изградње осуђени су на неуспех“, уверени су у Москви.

Оператор пројекта „Норд стрим 2 АГ“ рачуна да ће изградња бити завршена крајем августа.
Закони тржишта
„Северни ток 2“ ће транзитне количине свести на нулу. То је реалнији сценарио него што се то чини Кијеву. У Европској унији не постоји основа за притисак на Русију јер ће гас из других држава бити много скупљи. Чак се и Америка помирила са тим да ће директно испоручивати гас“, наводи Николај Переславски, сарадник одељења економских и финансијских истраживања ЦМС Института.
Међутим, Кијеву то никако не одговара. ОГТСУ се обратио европским властима оптужујући руску компанију да ствара вештачку кризу. Између осталог да празни своје подземно складиште гаса (ПСГ) у Европи како не би повећао транзит.
Међутим, тврдње су неосноване сматра Фјодор Наумов партнер инвестиционе компаније ПФЛ Адвајзорс.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Амерички портал: Европа ће сносити последице због „Северног тока 2“
„Холдинг је испунио све обавезе према Украјини, испоручио је 22 милијарди кубних метара за првих шест месеци, а уговор је био на 20 милијарди. Док ће ‘Северни ток 2’ затворити питање пуњења европских складишта гаса“, наводи саговорник.
Крајем јула је директор „Гаспрома“ Алексеј Милер најавио спремност да се настави транзит кроз Украјину чак и после истека уговора 2024. године. Међутим, много тога зависи од економије и техничког стања украјинског система за транспорт гаса. Штавише, могуће је повећати испоруке, али то питање мора бити решено „по тржишним условима и тржишним ценама“.
Колико дуго ће гас поскупљивати
Европска подземна складишта гаса су полупразна, на шта је утицала дуга хладна зима. „Гаспром“ је у јануару морао да брзо повећа испоруке. Притом, извоз гаса се повећао и у Азији где је зима такође била хладна. Настао је дефицит који је изазвао експлозивни раст спот цена.
Складишта нису успела ни да се опораве, а дошла је невероватно висока температура. Европљани нису искључивали климе цео дан и ноћ. Гасне електране су неколико пута повећале капацитет, па подземна складишта гаса нису успела да се допуне.
„Гаспром“ је 31. јула смањио испоруку највећим подземним складиштима гаса у Аустрији, Немачкој и Холандији. Као резултат тога, већ прве недеље августа цена гаса у Европи је порасла до 540 долара за 1.000 кубних метара.
Европска складишта гаса су 14. августа била попуњена са само 31,9 милијарди кубних метара од 66 милијарди кубних метара колико је било прошле сезоне, саопштио је „Гас инфраструктура Европа“. У Украјинским складиштима се такође бележи пад залиха.
Складиште гаса - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Како је „Гаспром“ дигао цене гаса у Европи на историјски максимум
Одбијање да се резервишу додатни капацитети сигурно је подстакло висину цене, наводи Фјодор Наумов. Портал „Титл трансфер фасилити“ из Холандије је 16. августа објавио да је цена порасла до 586,3 долара. Поређења ради, прошле године средином августа цена је била 89 долара.
На ово је утицала и хаварија у фабрици за припрему кондензата „Гаспром“ у Јамалско-Ненечком аутономном округу. У Новом Уренгоју је 5. августа избио пожар, који је сутрадан био угашен. Међутим, резерве гаса су биле преполовљене, са скоро два милиона кубних метара на сат на милион.
Цена гаса ће наставити да расте, све док „Северни ток 2“ не почне да ради пуном паром и док се проблеми са попуњавањем складишта не реше, сматра Николај Переславски.
Међутим, и након стабилизације тржишта, тренд повећања цена ће се дугорочно наставити.
„Све је хладније услед климатских промена. Потражња за енергентима је све већа. И рекордна добит од око 9.783.000.000 долара може бити почетак озбиљног раста финансијских резултата компаније. Ера јефтиног гаса је завршена. О томе говоре и фјучерси, јер је за четири месеца цена скочила за један и по пут. Међутим, у блиској будућности максимална цена неће бити већа од 620 до 630 долара“, прогнозира експерт.
Ова година ће за „Гаспром“ бити продуктивна година. Са оваквим ценама и ситуацијом у Европи чиста добит може достићи око 23.163.000.000 долара, па ће се у складу са тим попунити и државни буџет.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала