"Златибор престиже Давос": Цена ара експлодирала

© Фото : screenshot/IVANJICA INFOЗлатиборска гондола
Златиборска гондола - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Пратите нас
Цене плацева на Златибору почеле су последњих година да расту, а експлодирале завршетком “Голд гондоле”.
Примера ради, општина Чајетина недавно је огласила продају једне парцеле од непуних 70 ари у близини центра Златибора по почетној цени од 25.000 евра по ару, а на лицитацији је достигла износ од 75.000 по ару.
“Осим те продали смо и још неке парцеле, по укупној цени од девет милиона евра, што је довољно да вратимо кредит за гондолу који је износио седам и по милиона. Гондола нам је отворила нове перспективе. Повећала се вредност земљишта и то нам даје могућност да буџетски новац од продаје и накнада за грађевинско земљиште улажемо у нове развојне пројекте.”
Ово је, поред осталог, у интервјуу за локалне новине Златиборске вести изјавио председник општине Чајетина Милан Стаматовић.
Златибор ће претећи Давос” наслов је тог текста, а челник овог краја о продаји општинских парцела на Златибору подсећа да је време пандемије овде искоришћено за завршетак важних пројеката.
Реконструисан је центар Златибора и језеро, изграђене су приступне саобраћајнице и стазе, замењена дотрајала комунална инфраструктура на том простору…
Почетком године пуштена је у рад најдужа панорамска жичара “Голд гондола””, коју је у потпуности финансирала локална самоуправа са 13,5 милиона евра, а летос је отпочео пробни рад Постројења за пречишћавање отпадних вода Златибор.
“Тим и раније завршеним пројектима створени су повољнији услови за долазак озбиљних инвеститора и већег броја гостију. А то значи и повећање прихода у општинском буџету који се сваке године увећава за 20 до 30 одсто, с тим што ће ове године чак 40 одсто бити већи од прошлогодишњег и достићи четири милијарде динара”, изјавио је председник општине Чајетина.
Према његовим речима, пред Златибором је велика инвестиција – градња модерног спортског комплекса са 15 отворених терена, какав недостаје туристичком центру у који на припреме долази све више домаћих и страних спортских екипа.
За овај пројекат Влада Србије је обезбедила осам милиона евра, а учешће општине је у трошковима комуналног опремања парцела. Процена је да за тај подухват треба још око пет милиона евра. У току је припрема пројектне документације да би наредне године почела градња.
Осврнуо се и на почетак прве фазе изградње новог водосистема “Сушичко врело” који треба да замени досадашњу употребу водосистема на Рибничком језеру, пренела је Политика.
На ширем простору око Рибничког језера и међустанице гондоле планирамо да изградимо “Златни град”, нови комплекс предвиђен нашим развојним плановима у области здравственог и спортског туризма.
“На том простору неће бити дозвољена индивидуална градња већ ће се градити хотели високе категорије, спортски терени и слични садржаји. У току је израда мастер плана и већ се јављају заинтересовани инвеститори. Проценићемо шта је боље за општину: да ли модел јавно-приватног партнерства или приватни инвеститор појединац, што ће показати студија оправданости.”
Рибничко језеро послужиће за све садржаје на води, које су захтевали наши грађани и туристи, рекао је поред осталог Милан Стаматовић.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала