Директор „Русија севодња“: Пројекат Крима за враћање Украјини ─ путујући циркус

© Sputnik / Владимир ТрефиловГенерални директор Новинске агенције „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов
Генерални директор Новинске агенције „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов  - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Пратите нас
Генерални директор Новинске агенције „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов назвао је пројекте кијевских власти да поврате контролу над Кримом путујућим циркусом.
„Ово је путујући циркус. Они… нанели штету и створили неке илузије код неуких људи. То је нека имитација нечега... Све је то илузорно, све је на папиру“, рекао је Кисељов за телевизију „Русија 24“.
Према његовом мишљењу, иза пројекта „Кримска платформа“ стоји британска обавештајна служба, а Крим је Украјини потребан искључиво као јабука раздора и политички инструмент.
„Не бих потцењивао овај савез, овај покрет, јер ће се, наравно, ‘Кримској платформи’ придружити Сједињене Америчке Државе, придружиће се савезници у НАТО-у, а вероватно ће узети још неког“, рекао је Кисељов.
Јалта - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2021
Планови за Крим: Турска, Британија и Украјина формирају неформални савез против Русије
Он сматра да кијевске власти нису развијале Крим, јер нису веровале да ће полуострво остати у саставу Украјине.
Самит „Кримска платформа“ ће на иницијативу Украјине бити одржан у Кијеву 23. августа. На њему ће се разговарати о питању „враћања“ контроле над Кримом. Према речима украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе, на самиту ће учествовати 44 земље и међународне организације, укључујући амбасадора Турске. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да ће на овом самиту Запад наставити да развија неонацистичка и расистичка осећања савремене украјинске владе.

Зеленски – случајна фигура на власти

Говорећи о председнику Украјине Владимиру Зеленском, Кисељов је рекао да је свима јасно да је актуелни председник случајна фигура на власти.
„Никада се није припремао за ову каријеру и, такорећи, како је видео себе на филму, није ни изашао из те улоге. Сада се заиграо, изгубио подршку у себи, у земљи и има подршке само споља“, објаснио је он.
Према његовом мишљењу, Украјина данас није независна земља.
„Ни о каквој независности не може бити говора. То је потпуно јасно. Већ звучи као анегдота… Украјина је под спољном контролом. Украјину… подстичу на рат са Русијом. Украјина је овде једноставно потрошни материјал за распиривање рата. Украјини ће од сукоба са Русијом само бити горе“, нагласио је Кисељов.
Како је навео, распад Украјине ће се наставити и даље, будући да историјски гледано земља није у стању да се држи унутар својих граница са тренутном идеологијом.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Зеленски поручио да Крим никада неће бити руски – и одмах добио одговор
„Ако дође до заокрета према Русији, тада ће се и држава сакупити. Може доћи до економског опоравка, моралног и културног. Сада се наставља деградација. За Сједињене Америчке Државе и Запад, Украјина као држава, Украјину као култура, као језик, као народ не представља никакав интерес, осим као земља која се може нахушкати против Русије и користити као потрошни материјал“, констатовао је Кисељов.
Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу, где су власти 2014. године започеле војну операцију против самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике, као и због Крима који се ујединио са Русијом након референдума на полуострву. Украјинске власти су више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“. Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала