Главни предатор на острву и машине за убијање: Стоноге први пут снимљене како једу птиће /видео/

CC0 / Unsplash/Will Truettner / Снимање камером на обали
Снимање камером на обали - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Пратите нас
Велике стоноге месождерке са Јужног Пацифика први пут су снимљене како једу птиће. Стручњаци процењују да ове стоноге годишње поједу и до 3.700 малих морских птица.
Стоноге са острва Филип, недалеко од Аустралије, праве су машине за убијање – могу да нарасту до дужине од 30 центиметара, имају оклоп који им штити тело, а жртвама убризгавају отров како би их паралисале.
Научници су се у новој студији, објављеној у часопису „Америкен натуралист“, бавили управо њиховом исхраном. Утврдили су да су стоноге главни предатори на том острву и тако важан део екосистема, јер поједу на стотине птића црнокрилих бурница.
„На неки начин, они су заузели место предатора сисара, којих нема на том острву“, наводе научници.
Стоноге на овом острву лове ноћу. Уз помоћ две антене, крећу се кроз шумско тло. Црнокриле бурнице граде гнезда на земљи, па су њихови птићи главна мета стонога. Лове тако што уједу птића за врат и убризгају му отров. Када се птић паралише, стонога га живог поједе.
Процена научника је да на оваква начин, као жртва стонога, годишње страда између 2.100 и 3.700 птића. Поред птића, на мети стонога су и гуштери, цврчци, па чак и рибе које вода избаци.
Научници, који су провели 132 сата пратећи и посматрајући стоноге на овом острву, по први пут су успели да начине снимак како стонога напада и једе жртву, птића црнокриле бурнице.
Утврдили су и да 48 одсто хране које поједу стоноге чине кичмењаци, а само птићи црнокрилих бурница представљају осам одсто.
Иако изгледају застрашујуће, баш као и њихов учинак на младе птице, стоноге месождерке заправо су важан део екосистема на острву. Наиме, острво Филип било је крајем 18. века претворено у затвор, а свиње, козе и зечеви који су у њему гајени, готово потпуно су уништили вегетацију. До почетка 20. века, свиње, козе и зечеви уклоњени су са острва и почела је његова обнова. Када су те животиње нестале, популација стонога и птица је обновљена. Захваљујући томе што се црнокриле бурнице хране у мору, стоноге преносе хранљиве састојке из морске воде на тло острва, једући њихове птиће, и тако обнављају вегетацију, наводе научници, преноси „Лајвсајенс“ .
Сифинофора (архивска фотографија) - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2020
Џиновски предатор пронађен у дубинама Индијског океана /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала