Крај једне ере: Отисак прста и чип уместо магнетне траке на платним картицама

CC0 / Pixabay / Кредитне картице
Кредитне картице - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Пратите нас
Технолошко-финансијска компанија „Мастеркард“ најавила је да одустаје од дебитних и кредитних картица са магнетном траком.
Како је саопштено, прећи ће на биометријске картице, комбинујући отисак прста и чип технологију за проверу идентитета власника картице.
Банке у многим регионима, укључујући и Европу, почеће да издају нове картице од 2024. године. Процес би требало да буде окончан до 2033.
Велика Британија је још 2006. прешла на плаћање картица уз помоћ чипа и ПИН-а, које је у широкој употреби и у другим деловима Европе, док се у Америци и даље користе картице са магнетном траком.
Куповина преко интернета - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Кредитна картица за оне са 10 милиона долара у џепу
Из „Мастеркарда“ тврде да картице са чипом, као и нове биометријске картице које користе отиске прстију, нуде већу сигурност.
Иначе, магнетна трака развијена је шездесетих година прошлог века у склопу пројекта ИБМ-а за личне исказнице за особље америчке Централне обавештајне агенције, пренео је „Јутарњи лист“.
Пандемија је, наводе из „Мастеркарда“, нагласила заинтересованост за различитим начинима плаћања, а бесконтактно плаћање које се може извршити картицом или мобилним телефоном повећало се за више од једне милијарде трансакција у првом тромесечју 2021. у односу на исти период прошле године.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала