Митрополит Јоаникије: Они се мене одричу, ја њих нећу, то су моја браћа и мој народ

© Фото : Спутњику уступила Митрополија црногорско-приморскаМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је да не може да се одрекне оних који су се њега одрекли јер су то, како је истакао, његова браћа и народ који му је Бог поверио.
Митрополит Јоаникије је, у беседи после литургије у Цетињском манастиру, осврнуо на актуелна дешавања у Црној Гори поводом његовог предстојећег устоличења на Цетињу и позвао све на преображење.
„Ја призивам и себе и све вас, и Цетиње и целу Црну Гору, да се преобразимо, да радимо о добру па ћемо добро и дочекати и добро видети, и добро ће се Божије, кога има у изобиљу у овоме народу, умножити у нама“, казао је Јоаникије.
Како је навео, човек има унутрашњи порив да ствара, али врло често и унутрашњи порив да разара, упропаштава и обесмишљава и тоне у бесмисао.
„Нажалост тога имамо у свим временима. Ево данас на Цетињу биће, како кажу, велика група оних који се противе да тај окупатор звани Митрополит Јоаникије Мићовић дође на Цетиње, да се устоличи. И јасно говоре да мене не признају за свога митрополита и да хоће да ме поћерају одавде“, казао је митрополит Јоаникије и додао:
„Значи они су се мене одрекли, али ја као пастир, као митрополит, као човек Јеванђеља, не могу њих да се одричем. То су моја браћа.То је народ који ми је Бог поверио и ја мислим да у њима има много добра“.
Митрополит црногорско-приморски је нагласио да је спреман на разговор, али да није рад на размењивање мржње.
Протест на Цетињу против устоличења митрополита Јоаникија - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Завршен протест на Цетињу против устоличења митрополита Јоаникија /фото/
„И коме год је нешто нејасно у вези моје службе, ја сам спреман да разговарам. И спреман сам да одговорим, и видим да могу на свако питање да им одговорим, ако ћемо да разговарамо као људи, што је говорио Патријарх Павле“, рекао је митрополит Јоаникије.
„Шта би било да се ја њих одричем? То би значило да их искључим из Цркве и предам проклетству, а то нећу. Али их упозоравам, да сами не навуку проклетство на себе, као много пута до сада. И тога се бојим, да ће то многи учинити изманипулисани људи, помрачени, злоупотребљени. Жао ми је деце и омладине, што се трују млади људи”, додао је митрополит.
Нагласио је да су тврдње да се наша Црква зове црква Србије нетачне и тенденциозне.
„Не зове се наша Црква црква Србије, него Српска православна црква. То је велика манипулација мењати име, а кад се мења име онда се ту неко лукавство спрема. Ја волим Србију, волим Београд, школовао сам се у Београду, као и многи други, била ми је част. Оне школе које сам ја учио тада их није било у Црној Гори. Кад кажу да ми шаље црква Србије хоће да ме вежу за политику, а ја желим да се вежем само за Христа и за Цркву. Поштујем сваку државу, волим и Србију и Црну Гору, и поштујем и једну и другу државу. И шта сад ту више од мене неко тражи?!“, упитао је митрополит.
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Вуксановић: Непотребне тензије, вјерујемо да ће устоличење Јоаникија протећи у реду
Како је навео, њега не шаље црква Србије, нити било која држава, већ Српска православна црква, додајући да га признаје свештенство Митрополије црногорско-приморске и верујући народ Црне Горе.
„Ја нисам извањац, ја сам рођен у Црној Гори, грађанин ове државе. Овде одрастао испод планине Његош по којој сам чувао 200 оваца и учио Горски вијенац напамет. Откуд сам, одакле су дошли Петровићи?! Није се Петар Други звао Његуш него Његош. Где је моја служба била до сада? У Црној Гори. Шта сам радио? Види се шта сам радио. Па и север је исто ваљда део Црне Горе, није само Катунска нахија Црна Гора. Није само Цетиње Црна Гора, и никад није хтело да буде само оно него је хтело Цетиње да се шири, и Црна Гора да се шири, да се ослободи, да се обједини са осталим племенима у околини“, образложио је митрополит.
Што се тиче разних манипулација у којима се говори да ће група људи да спречи његово устоличење, митрополит Јоаникије је подсетио да се он хиротонисао пре пуне 22 године управо у Цетињском манастиру.
„Овде сам практично започео службу. Нисам ја од некуд дошао у Црну Гору да је окупирам, откуд мени то да се преписује, откуд мени те могућности да ја било кога окупирам?! Некоме у Црној Гори смета Српска православна црква. Чудо једно, никад нисам чуо да некоме Србину у Црној Гори, а има толико Срба у Црној Гори, смета то што се ово зове Митрополија црногорска“, навео је митрополит.
Наводећи да је законито изабран на Светом архијерејском сабору, митрополит је казао: „Нека говоре браћа шта год хоће, али нека не лажу“.
Владика Јоаникије је, како је објављено на сајту Митрополије црногорско-приморске, нагласио да не може да прихвати да се у Црној Гори шири реторика великог фашистичког слуге и курира поглавника Анта Павелића нашега издајника Секуле Дрљевића.
Скуп „црногорских патриота“ на Цетињу, испред Цетињског манастира - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Тврђава сепаратизма или духовни центар Срба: Зашто је баш на Цетињу поприште историјског сукоба
„Не приличи то Црној Гори! Они који барјаче са барјаком антифашизма прихватили су идеологију највећег фашисте са овог подручја – проклетога Секуле Дрљевић. Какви парадокси, какво лудило, каква срамота! Исто тако јасно је свима да се под барјаком патриотизма много крало и много упропашћавало, као што се и под барјаком антифашизма ширила братска мржња и раздор, и раније и данас. Морамо се тога ослободити“, поручио је митрополит.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала